Letölthető a Windows Media Player 10

Az MSN Music zeneszolgáltatás amerikai tesztüzemének beindításával hangolta össze a Microsoft a Windows XP médialejátszó szoftverének frissítését. A Media Player 10 – mely egyelőre angol és francia nyelvű változatokban érhető el – egyik újdonsága az internetes médiavásárlást népszerűsítő Ditigal Media Mall. Az egyesült államokbeli felhasználók a lejátszóval közvetlenül vásárolhatnak a CinemaNow, a Musicmatch, a Napster, a Wal-Mart Music és természetesen az MSN Music virtuális boltjaiban.

A tegnaptól elérhető MSN Music online zenebolt jelenleg több mint 500 000 dalt kínál, de még az ősszel 1 millió darabra bővül a választék. A vásárláshoz nincs szükség célszoftverre, egy Windowst és Internet Explorert futtató pc elegendő. A dalokért 99 dollárcentet kérnek, míg egyes albumok 10 dollár körüli összegért tölthetők le. A fájlok 256 bites Windows Media Audio formátumban érhetők el – ami a jogkezelő rendszer miatt kizárja a Macinthosh- és iPod-tulajdonosokat a közvetlen felhasználásból.

A puritánabb külsővel megáldott új Media Player leegyszerűsíti a számlisták készítését, képes high-definition videoanyagok lejátszására és 7.1 csatornás térhangzás megszólaltatására, valamint támogatja a CD-lemezek anyagának közvetlenül mp3 vagy WMA formátumba konvertálását.

A szoftver új digitális jogkezelő rendszert kapott – ennek korábban Janus volt a kódneve –, mely lehetővé teszi az online előfizetéssel megvásárolt dalok lejátszását hordozható készülékeken. A Napster a mai naptól havi 15 dollárért kínál ilyen csomagokat, ám ezek egyelőre csupán az ún. Portable Media Centereken hallgathatók. Ezek a Windows operációs rendszert futtató, zenék, képek és videók visszajátszására képes mobil készülékek tegnap mutatkoztak be, és közülük is csupán a 20 GB-os merevlemezzel felszerelt Creative Zen Portable Media Center kapható – az iRiver és a Samsung csak később mutatja be modelljeit.

A médialejátszó ugyanakkor képes kommunikálni jó néhány – több mint 70 – hagyományos médialejátszóval és USB-s tárolóval is.

Azóta történt

Előzmények