Ausztriában már használják az adóhivatalok a mobilos digitális aláírást

Abból a célból, hogy a személyi jövedelemadóval kapcsolatos ügyintézést könnyebbé tegyék, Ausztriában az adóhivatal minden irodájában ingyen aktiválják a mobiltelefonos digitális aláírást – számolt be az újításról osztrák forrásokra támaszkodva az eGov Hírlevél.

A mobiltelefonos digitális aláírást, ami az osztrák digitális személyi igazolvány (Bürgerkarte) mobiltelefonos változata, 2009 decemberében vezették be Ausztriában. Az aláírás aktiválásához a polgároknak csak egy arcképes hivatalos igazolványt (például útlevelet) kell magukkal vinniük a mobiltelefonon kívül.

A technológia bevezetését többek között azzal is indokolták, hogy a mobiltelefonos digitális azonosító az internetes azonosításhoz rendelkezésre álló módszerek közül az egyik legbiztonságosabb: felhasználóbarát, teljes értékű, minősített aláírásokkal rendelkező digitális személyazonosító eszköz. Használata nem igényel kártyaolvasót vagy bármilyen szoftver telepítését, csak a mobiltelefon SMS-szolgáltatását. Aktiválás után a tulajdonosa számos elektronikus szolgáltatást vehet igénybe, jogilag érvényes aláírással tud dokumentumokat aláírni. Így otthonának kényelmét élvezve tudja a FinanzOnline (az adóhivatal digitális portálja) szolgáltatásai segítségével jövedelemadójával kapcsolatos ügyeit intézni.

Azóta történt

Előzmények