Az IE6-tal vége az Internet Explorernek

A társaság weboldalán az olvasható, hogy az operációs rendszer részeként ugyan tovább fogják fejleszteni az Internet Explorert (IE), ám nem lesz önállóan telepíthető változata, így az IE 6.0, Service Pack 1 lesz az utolsó önállóan installálható verzió.

A Microsoft az IE-t az operációs rendszer képességeinek kibővítésére szánta eredetileg, de az Antitröszt-per idején bemutatta és piacra dobta az Internet Explorer Unix operációs rendszereken működő változatát is. A vállalat így akarta demonstrálni, hogy nem akar monopolhelyzetet elérni, valamint termékei külön-külön is működőképesek. A következő lépés az volt, hogy a Microsoftnak lehetővé kellett tennie például a Windows XP-ben, hogy a felhasználók más programokat is telepíthessenek, vagy akár le is törölhessék számítógépükről az IE-t.


A Microsoft szóvivője, Brian Countryman szerint a vállalatnak már nem éri meg az Internet Explorer továbbfejlesztése, inkább a Windows-utód Longhornra és a Palladiumra koncentrál. Független szakértők szerint viszont inkább az AOL-lel nemrégiben kötött megállapodás állhat a redmondi társaság álláspontja mögött. Az is tény, hogy gyakorlatilag már eltűnt a piacról a Netscape, amely az IE legkomolyabb böngésző-konkurense volt.

Azóta történt

Előzmények