Nem lesz Sun Java a Windowsban

Az Egyesült Államok richmondi fellebbviteli bírósága kimondta, hogy a Microsoftnak nem kell integrálnia a Sun Java alkalmazását a Windows operációs rendszerekbe.

A Sun érthetően csalódottságának adott hangot az ítélet kihirdetése után, míg a Microsoft nem nagyon titkolta örömét. A redmondi óriáscég a Windows XP operációs rendszereket időközben már a saját fejlesztésű Microsoft Java Virtual Machine nélkül szállítja, ám ez aligha vigasztalhatja a Sunt, amely a döntés értelmében lemondhat arról a tervéről, hogy a Windows segítségével "terjeszthesse el" a Java-verzióját az egész világon.

Lee Patch, a Sun jogi ügyekért felelős alelnöke az ítélet miatt egyfelől szomorú volt, ám ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy a fellebbviteli bíróság elfogadta a korábban eljáró kerületi bíróság érvelését, miszerint a Microsoft "versenyhelyzethez méltatlan" lépéseket tett, illetve ilyen tárgyalásokat folytatott.

Az ügynek azonban még koránt sincs vége. J. Frederick Motz, Baltimore-i kerületi bíróra vár ugyanis az az eljárás, amely a Sun további vádjaival foglalkozik. Ugyanis ezek szerint a Sun azzal vádolja a redmondi társaságot, hogy szétdarabolta a Java-platformot és az azzal inkompatibilis Java Runtime Environments elemekkel elárasztotta a piacot. Továbbá - a Sun szerint - a Microsoft más társaságokat arra kényszerített, hogy a Java-val inkompatibilis termékeket használjanak és forgalmazzanak. Kérdés, hogy e felvetésekre miként reagál majd a Microsoft, és mi lesz ennek az ügynek a kimenetele ("kérem tegyék meg tétjeiket").

Azóta történt

Előzmények