Az „igazi” százdolláros laptop is kész, bár többe kerül


Csak a színe változott egy kicsit

Tegnapelőtt egy nyugati cég „százdolláros laptop” akciójáról írtunk, de most már belátható távolságban van a világ fejlődő országaiban élő gyerekeknek szánt „valódi” százdolláros gép is. Bár Walter Bender, az OLPC szoftverigazgatója a rég várt százdolláros számítógép már majdnem végleges verziójának csütörtöki bemutatásakor azt mondta, hogy a készülék árát a képernyő és az akkumulátor miatt meg kellett emelni, így körülbelül 150 dollárba fog kerülni, de ennek ellenére úgy véli, az eredeti célt nem kell feladni: „Törekvésünk az, hogy 2008-ban 100 dollárért tudjuk adni” – nyilatkozta a Szilícium-völgyben, a Santa Clara-i Egyetemen tartott tájékoztatón. Az eredeti – leginkább ideológiai szempontból megfogalmazott – 100 dolláros ár tartása már korábban veszélybe került, hiszen Nicholas Negroponte, a OLPC alapítója és vezetője már egy évvel ezelőtt is 135 és 140 dollár közöttire becsülte a végleges eladási árat.


Olvasni és tévézni

Negroponte, a MIT Media Labjának egyik alapítója emberbaráti szempontoktól vezettetve indította el a projektet 2005 januárjában a Világgazdasági Fórumon. Eredeti elképzelése arról szólt, hogy a nonprofit szervezet segítségével állítsanak elő egy olyan olcsó hordozható számítógépet, melyet a fejlődő, az informatikailag lemaradt országok kormányai megvásárolhatnak, hogy azután kioszthassák államuk diákjainak, ezáltal is segítve felzárkózásukat. Körülbelül két év telt el addig, amíg a gyártásra szerződött Quanta kidolgozta a prototípust, s a sorozatgyártás belátható közelségbe került.


Multifunkcionalitás

 

A projekt jelenlegi állása szerint – ahogyan Bender kifejtette – a B1-nek nevezett első változatból kifejlesztett B2 notebook 2007 második negyedévében kerülhet a már leszerződött államok, Líbia, Nigéria, Brazília és Argentína diákjainak kezébe. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 1,2 millió gépet a líbiai diákok és tanárok részére, körülbelül négymillió laptopot pedig a többi országba fognak eljuttatni.


zöld: már rendeltek; piros: feltehetően a második fázisban kerülnek sorra; narancs: komoly érdeklődés; sárga: éredeklődnek, tárgyalnak a kormányzati támogatásról

A B1-es számítógép (a megelőző kéktől eltérően) zöld-fehér változatban készült, nagyjából könyvméretűre tervezték s „kakaóbiztos” billentyűzettel látták el. Alapfelszereltségként beépített videokamera, VoIP-lehetőség és forgatható képernyő (mely színes és fekete-fehér üzemmódban egyaránt működik) tartozik hozzá. A számítógépen Linux operációs rendszer fut, melyhez a MIT mérnökei a világ számtalan szabad forráskódú programozójával együtt fejlesztettek alkalmazásokat. Hálózatról és akkumulátorról egyaránt működtethető, az internetes hozzáférést a wifi technológiára építő (ezzel kapcsolatban komoly kezdeményezések történtek már), beépített, úgynevezett „mesh-networking” eszközzel biztosítja, mely – nyilvánvalóan a szegényes infrastruktúrára gondolva – lehetővé teszi az internetcsatlakozás közvetlen megosztását, ha a közösség (például egy iskola) rendelkezik egy szerverrel és internetkapcsolattal.

Azóta történt

Előzmények