Az Internet2 fájlcserélőit perlik a lemezkiadók

Amerikai lemezkiadók és filmstúdiók több száz olyan egyetemi hallgató ellen indítottak pert, akik a nagy sebességű Internet2 hálózaton osztottak meg zenéket és filmeket – írja a Reuters. Ez az akadémiai hálózat – melyet a következő generációs világháló tesztüzemének is tekintenek – az Egyesült Államok 200-nál is több felsőoktatási intézményét kapcsolja össze. A rendszeren egy mozifilm letöltése nem tart tovább 5 percnél, egy zeneszám pedig 20 másodpercnél rövidebb idő alatt lehúzható. A ma elterjedt széles sávú kapcsolatokon általában e műveletek egy órát, illetve két percet vesznek igénybe.

Nem véletlen – állítja az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) –, hogy az Internet2-t egyre több hallgató használja szerzői jogvédelem alá eső anyagok beszerzésére. A RIAA 18 intézmény összesen 405 diákját perelte be, akik fejenként átlagosan 3900 állományt osztottak meg a hálózaton. Ehhez a filmstúdiók képviselője csak annyit tett hozzá, hogy egyetlen nap alatt 99 terabájtnyi fájlt cseréltek ki a felhasználók – ez nagyjából egy méretes videokölcsönző teljes kínálatának felel meg.

Az elmúlt két évben a RIAA több mint 9000 egyedi felhasználó ellen indított eljárást védelem alatt álló tartalmak fájlcserélő hálózatokon történő terjesztése miatt. A filmstúdiók csak tavaly novemberben léptek erre az útra. A médiavállalatok megpróbálták megfogni a peer-to-peer szolgáltatások fenntartóit is, ám eddig a bíróság úgy vélte, hogy azok nem tehetők felelőssé felhasználóik cselekedeteiért.

Azóta történt

Előzmények