Az új Netscape belepiszkál a Microsoft böngészőjébe

A Microsoft szerint a Netscape 8-ban egy olyan hiba található, amely kikapcsolja az Internet Explorer XML- (Extensible Markup Language) támogatását, ezért egyes weboldalakat nem képes megjeleníteni a redmondiak szoftvere. A problémát a Netscape eltávolításával vagy a regisztrációs adatbázis szerkesztésével lehet kiküszöbölni – mondják.

Amint arról beszámoltunk, az új Netscape alapját ugyan a nyílt forrású Firefox motorja képezi, de együttműködik az internetezők túlnyomó többsége által használt Internet Explorerrel is. Noha ez utóbbi hadilábon áll a webes szabványok támogatásával, elterjedtsége miatt számos honlapot eleve erre optimalizálnak, melyek ezért gyakran hibásan jelennek meg más böngészőkben. Az AOL Netscape divíziója ezt a problémát igyekezett kiküszöbölni azzal, hogy lehetőséget ad az Internet Explorer motorjának meghívására a böngészőből. Ez a megoldás felelős a malőrért.

Tegnap az Internet Explorer fejlesztéséért felelős egyik vezető, Dave Massy megerősítette a hibáról internetes fórumokban és hírcsoportokban felbukkant híradásokat: a Netscape 8 telepítése után az XML-alapú oldalak – például az RSS hírfolyamok – böngészésekor egy üres lap jelenik meg a Microsoft böngészőjében. Az AOL szoftverének eltávolítása mellett megoldást jelenthet az is, ha a Windows regisztrációs adatbázisának HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Plugins\Extension bejegyzéséből eltávolítják az XML-re vonatkozó mezőt – írja Massy.

Az AOL ugyanakkor bagatellizálni próbálja a problémát, szerintük csupán néhány felhasználót és csak kevés honlapot érint. Ráadásul – ígérik – még a jövő héten kiadják a hibát javító frissítést a böngészőhöz. Az azonban biztos, hogy a Netscape 8 karrierje nem indult zökkenőmentesen: múlt hét csütörtökön jelent meg a böngésző véglegesnek gondolt változata, ám néhány óra múlva már már jött is egy újabb, több mint 40 biztonsági hibát javító verzió.

Azóta történt

Előzmények