Firefox: túl az ötvenmillión

A Mozilla Alapítvány gyámkodása alatt készített Firefox internetes böngészőt már több mint 50 millió alkalommal töltötték le – közölték a múlt pénteken a fejlesztők, akik a jeles alkalomból 50 darab emlékérmet adományoznak a szoftvert legaktívabban népszerűsítő híveknek, és egy nagyobb ajándékot ajánlanak fel annak a partneroldalnak, amelyik kiszolgálta az 50 milliomodik letöltést.

A szoftver tavaly novemberi felnőtté válása óta látványosan felkavarta a böngészőpiac állóvizét. A Microsoft dominanciája ugyan még nincs veszélyben, de tavaly június óta – évek óta először – fokozatosan csökken az Internet Explorert használók aránya. A Firefox iránti élénk érdeklődés részben az Internet Explorerben sorozatosan felfedezett biztonsági réseknek köszönheti. Időközben ugyan a Firefox is mutatni kezdte a népszerűséggel járó tüneteket – az elmúlt hónapokban számos kritikus biztonsági hibát kellett javítania a fejlesztőknek – , a Mozilla Alapítvány továbbra is állítja, hogy a szoftver architektúrája biztonságosabb, mint az Internet Exploreré.

Időközben a norvég Opera Software is felvette a kesztyűt (ismét), és Opera nevű böngészőjének nemrég kiadott nyolcadik változatát rendhagyó reklámkampánnyal népszerűsítette. A píárosok által kiötlött történet szerint a cég vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy hazájától egészen az Egyesült Államokig úszik, ha az új verziót egymillió alkalommal letöltik a kiadást követő négy napban. Természetesen a számláló túlhaladt a bűvös értéken, és a cég napokig tudósított Jon von Tetzchner óceánátúszási projektjéről, amely – néhány méterre a norvég partoktól – végül kudarccal végződött.

Azóta történt

Előzmények