Az USA-ban állítják bíróság elé a brit hackert

A „minden idők legnagyobb, katonai rendszerek elleni hackertámadásával” vádolt Gary McKinnon az Egyesült Államokban fog felelni tetteiért, miután tegnap a brit belügyminiszter, John Reid engedélyezte a kiadatását. A vád szerint McKinnon összesen 97 kormányzati számítógépet tört fel, többek között a Pentagon, a haditengerészet és a NASA rendszerein belül, és ezzel több mint 700 ezer dolláros kárt okozott. A „Solo” néven vadászó hacker maga is elismeri, hogy hozzáfért a gépekhez, azt viszont tagadja, hogy bármilyen kárt is okozott volna rajtuk. Korábban a betöréseket azzal magyarázta, hogy ufók és olyan eltitkolt technológiák nyomai után kutatott, melyek hatalmas hasznot hoznának az emberiség számára, az amerikai kormány mégis visszatartja azokat.

McKinnon azóta harcol a kiadatása ellen, mióta a brit rendőrség számítógépes bűnözésért felelős csoportja 2002 novemberében letartóztatta. Idén májusban az illetékes londoni bíróság a kiadatását javasolta, de a végső szót a belügyminiszter mondta ki. A rendkívül csalódott hackernek 14 napja van a fellebbezésre. „Nagyon félek, és úgy érzem, cserbenhagyott a kormányom” – nyilatkozta a BBC-nek. Félelme nem alaptalan: ha az Egyesült Államokban elítélik, akár 70 év börtönt és 1,75 millió dolláros pénzbüntetést is kaphat.

Az USA a kiadatási kérelemben kiemeli, hogy az egyik behatolásra – melynek célpontja az Earle haditengerészeti bázis volt – közvetlenül a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után került sor. A hack miatt – állítják – nem tudtak használni kritikus fontosságú rendszereket, melyek helyreállítása egy hónapig tartott.

Azóta történt

Előzmények