Harcol a kiadatása ellen a brit hacker

Harcol a kiadatása ellen Gary McKinnon, akit „minden idők legnagyobb, katonai rendszerek elleni hackertámadásával” vádolnak. A 40 éves brit férfi amerikai kormányzati hálózatokba tört be, többek között a Pentagon, a haditengerészet és a NASA rendszereibe, amiért az Egyesült Államok a saját igazságszolgáltatása előtt vonná felelősségre. A kiadatását – közel négyéves huzavona után – a múlt héten John Reid brit belügyminiszter engedélyezte.

„Nagyon félek, és úgy érzem, cserbenhagyott a kormányom” – nyilatkozta akkor a BBC-nek a rendkívül csalódott hacker. Félelme nem alaptalan: ha az Egyesült Államokban elítélik, akár 70 év börtönt és 1,75 millió dolláros pénzbüntetést is kaphat. McKinnon most a brit legfelsőbb bíróságnál támadja meg a belügyminiszteri határozatot, és ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróságra is elviszi az ügyet – mondta a BBC-nek.

A „Solo” néven vadászó hacker maga is elismeri, hogy hozzáfért a gépekhez, azt viszont tagadja, hogy bármilyen kárt is okozott volna rajtuk. Korábban a betöréseket azzal magyarázta, hogy ufók és olyan eltitkolt technológiák nyomai után kutatott, melyek hatalmas hasznot hoznának az emberiség számára, az amerikai kormány mégis visszatartja azokat.

Az USA a kiadatási kérelemben kiemeli, hogy az egyik behatolásra – melynek célpontja az Earle haditengerészeti bázis volt – közvetlenül a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után került sor. A hack miatt – állítják – nem tudtak használni kritikus fontosságú rendszereket, melyek helyreállítása egy hónapig tartott.

A kiadatási határozat óta megszaporodott McKinnon támogatóinak tábora: a kifejezetten az ügynek szentelt Free Gary blogon például a hozzászólók java része azt szeretné elérni, hogy a hackert brit bíróság előtt vonják felelősségre. A Sophos it-biztonsági cég által készített közvélemény-kutatás szerint pedig a megkérdezett 500 informatikai szakember fele vélte úgy, hogy McKinnont nem kellene kiadni az USA-nak.

Azóta történt

Előzmények