Digitális eszközökkel újraalkották Bach fejét

A skót Dundee-i Egyetem Törvényszéki Orvosi karán Caroline Wilkinson vezetésével egy kutatócsoport a német Bachhaus Múzeum felkérésére a legfejlettebb digitális technológiát felhasználva elkészítette a nagy zeneszerző, Johann Sebastian Bach fejét, akiről életében mindössze egyetlen hiteles festmény készült.

A komoly feladatot felvállaló csapat jelentős szakértelmet vonultathatott fel, hiszen az eddigi munkájuk során már számtalan hasonló megbízást kaptak bűnügyi, illetve történelmi célú vizsgálatokban, illetve projektekben (Wilkinson vezetésével készítették el korábban Tutanhamon fáraó és Szent Miklós fejének rekonstrukcióját is). A múzeum átadta nekik Bach bronzba öntött koponyáját, melyet a lipcsei Szent János-templom mellett eltemetett Bach exhumálásakor készített 1894-ben az orvos Wilhelm His és a szobrász Carl Ludwig Seffner, s erre kellett felépíteniük a fejet, az arcot.

Mint dr. Wilkinson beszámolt róla, egy lézerszkennerrel beolvasták a koponyát, majd erre a virtuális alapra készítették el az izomzatot és az arcbőrt egy szoftver segítségével. A csontszerkezet alapján a kutatók már képesek voltak meghatározni az arc morfológiáját. Amikor ez elkészült, akkor nyúltak más forrásokhoz, hogy az arcizomzatot rá tudják építeni. E munkához felhasználták a már említett egyetlen hiteles festményt, valamint a kortársak egykori leírásait. Az antropológus véleménye szerint a kevés forrás miatt tökéletes munkát nem végezhettek, de úgy becsüli, az általuk készített arc 70 százalékos pontossággal adja vissza a valaha élt német zeneszerző megjelnését.

A Bach újraalkotott feje alapján készült mellszobrot szülővárosában, Eisenachban, a Bachhaus Múzeumban fogják felavatni Bach születésnapján, március 21-én, az akkor nyíló Bach az orvostudomány tükrében című kiállítás keretében.

Az elkészült fejről a az rp-online.de weboldalán található egy kiváló képgaléria.

Előzmények