Balhé az Invitel ADSL miatt

Az EnterNet április 1-jétől határozatlan időre felfüggeszti az ADSL-hozzéférések értékesítését az Invitel szolgáltatási területén – jelentette be a héten meglepetésszerűen az internetszolgáltató. A cég így tiltakozik az ellen, hogy – mint közleményükben fogalmaznak – a távközlési vállalat monopóliumra törekszik és „nyilvánvalóan versenyellenes helyzet” alakult ki a helyi internetszolgáltatási piacon.

Az EnterNet állítja, hogy az Invitel az ADSL-nagykereskedelem szabályozásának jogi kiskapuit kihasználva kizárólag veszteségesen tette lehetővé számukra az ADSL értékesítését. A cég a hatóságoktól négy éven keresztül kért, de nem kapott segítséget, illetve a hatóságok nem léptek fel az Invitel monopóliumra való törekvése ellen, és nem oldották fel a nyilvánvalóan versenyellenes helyeztet – fogalmaznak. Az EnterNet szerint nem véletlen, hogy az Invitel-területen ma is csupán háromszereplős ADSL-piacon a korábbi monopolszolgáltató részesedése 90 százalék körüli, és a fogyasztói árak is magasabbak, mint a T-Com territóriumán. A fogyasztóknak gyakorlatilag nincs választási lehetőségük, és az Invitelnek érdeke ennek a status quónak a fenntartása – mondta lapunknak Dr. Szucsák Bálint, az EnterNet társszolgáltatói kapcsolatokért felelős vezetője.

A tiltakozás bejelentését követően rögtön a szolgáltató mellé állt a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) is, amely közleményben szólította fel az Invitelt nagykereskedelmi ajánlatainak megváltoztatására, a Nemzeti Hírközlési Hatóságot pedig (NHH) egy sürgősségi vizsgálat lefolytatására. Ezek elmaradása esetén az egyesület jogi lépések megtételét helyezte kilátásba annak érdekében, hogy – mint írják – „az Invitel szolgáltatási területén élő előfizetők is élvezhessék a verseny és a szabad szolgáltatóválasztás előnyeit”.

Az Invitel cáfol

Az Invitel hosszú közleményben szállt szembe az EnterNet állításaival. A társaság ugyan azt elismeri, hogy nem a legolcsóbb szolgáltató, de mint írják, a nagykereskedelmi áraik azért is magasabbak, mint a Magyar Telekom ajánlatai, mert a területén az ADSL-hálózat kiépítésének fajlagos költségei (a jóval kevesebb felhasználó miatt) magasabbak. A távközlési vállalat kiemeli, hogy bár az EnterNet több jogi eljárást is kezdeményezett ellenük – két jogvitás eljárást az NHH-nál, egy versenyfelügyeletit pedig GVH-nál –, eddig egy alkalommal sem marasztalták el a céget. (Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a GVH-vizsgálatban még nem született jogerős döntés.)

„Az Invitel tudomásul veszi és elfogadja, hogy versenytársai a piaci pozíciók erősítése érdekében, a korrekt verseny keretei között védik és gyarapítani akarják ügyfélbázisukat. Az EnterNet érzelmekre alapozó, tényszerűséget nélkülöző nyilatkozatai azonban ezt a határt túllépik, és amennyiben ezzel a magatartásával nem hagy fel, az Invitel élni fog a rendelkezésére álló jogi és egyéb eszközökkel” – zárul a közlemény.

Azóta történt

Előzmények