Olcsóbb ADSL-t akar az NHH

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsa a hazai és uniós konzultációk után meghozott ármegállapító határozatával igyekszik élénkíteni a széles sávú internet-hozzáférések piacán a versenyt, és ezzel csökkenteni az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árát. A határozat az öt jelentős piaci erejű szolgáltatót kiskereskedelmi árakon alapuló nagykereskedelmi árszabályozásra – az úgynevezett retail minus módszer használatára – kötelezi.

A Magyarországon újdonságnak számító szabályozási módszer bevezetésével az NHH-nak az a célja, hogy mind az öt kötelezett nagykereskedelmi szolgáltató – Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom (T-Com) és Monortel – területén a hatékonyan működő internetszolgáltatók megfelelő árréssel vehessék igénybe a nagykereskedelmi szolgáltatást, és így versenyképes ADSL-ajánlatokkal jelenhessenek meg. A határozat szerint az öt kötelezett szolgáltatónak az internetszolgáltatók számára országos hozzáférést kell biztosítani, ami jelentősen megkönnyíti a verseny beindulását azokon a területeken, ahol ma még nincsenek jelen a helyi vezetékes szolgáltatótól független internetszolgáltatók.

A március végi adatok szerint Magyarországon 455 ezer ADSL-előfizetés volt, több mint 90 százalékban a Magyar Telekom és az Invitel szolgáltatási területén. Ez a két cég az internetszolgáltatók részére eddig is biztosított országos nagykereskedelmi hozzáférést.

A most kihirdetett határozat alapján a verseny a másik három szolgáltató – az Emitel, a Hungarotel és a Monortel – szolgáltatási területén is beindulhat, ezért elsősorban itt lehet számítani a kiskereskedelmi árak csökkenésére is. A szabályozás újdonsága, hogy hozzájárul a régebbi felhasználók előfizetési díjának csökkentéséhez is, mivel az új szerződések mellett a megújítottak nagykereskedelmi díjaira is kiterjed.

Az NHH féléves periódusokban vizsgálja felül a szabályozás alapját jelentő kiskereskedelmi árszintet. A jelenleg folyamatban lévő felülvizsgálat nyomán – várhatóan egy hónap múlva – jelennek meg a 2005. második félévi, illetve még kora ősszel a 2006. első félévi kiskereskedelmi árakon alapuló új nagykereskedelmi árak. A határozatban megállapított nagykereskedelmi árak árplafon jelleggel működnek, azaz a kötelezett szolgáltatók – az egyenlő elbánás elvének betartása mellett – olcsóbban is nyújthatják a szolgáltatást kiskereskedelmi partnereiknek.

Azóta történt

  • Harmincmilliós bírság az Invitelnek

    A GVH szerint a távközlési vállalat ügynökei nem adtak megfelelő tájékoztatást a közvetítőválasztásról.

  • Csökkenhetnek a mobiltarifák

    Az egymás hálózatába irányuló hívások után három év múlva 40-50 százalékkal kevesebbet fizetnek a szolgáltatók.

  • A Dunántúlon terjeszkedik az RLAN

    Felvásárlással erősítette piaci pozícióját a vidéki szolgáltató, amely megszerezte az Itsnet Kft. szombathelyi hálózatát.

  • Szigorúbban szűr az Invitel

    Az internetszolgáltató már a szerverein kiszűrné a spameket, hogy az ügyfeleit megkímélje a levélszeméttől.

Előzmények