Bemutató: LG szkenner-egér

Az IT café tematikájába alapvetően nem tartoznak bele a vasak: a hardvereket és szórakoztatóelektronikai termékeket a Prohardver-en, az okostelefonokat és táblagépeket pedig a Mobilarená-n szoktuk bemutatni, tesztelni. Vannak viszont olyan különlegességek, melyek alapvetően elférnének máshol is, viszont az újdonságokra nyitott cafés olvasókat is érdeklik. Úgy gondoljuk, ilyen eszköz a világ első szkenner-egere is, az LG LSM-100, mely gyakorlatilag a tíz évvel ezelőtti kéziszkennereket gyúrta össze a számítógépeknél ma is használt egerekkel.

Őszintén szólva nem tudjuk, hogy miért csak most került piacra az első ilyen eszköz. Az öszvéresedés egy jól megfigyelhető tendencia, az okostelefonok már személyi asszisztensek is, a táblagépek próbálnak pár számítógépes funkciót is kiváltani, miért épp a lapolvasónak kellene különálló perifériának maradnia? Sokak szerint azért, mert így szoktuk meg, plusz a kéziszkennerek tulajdonképpeni sikertelensége is azt mutatja, hogy a lapolvasó továbbra is egy péklapát méretű, különálló eszköz kell hogy maradjon. Így érdemes használni.

Az LG LSM-100-as nem is ígéri azt, hogy kiváltja a szó mai értelmében használt lapolvasókat. Ez inkább egy öszvér, egy olyan egér, mellyel alkalomadtán dokumentumokat és képeket is be tudunk olvasni, mindig ott van a kezünkben, nem vesztjük el, nem porosodik a polcon. Ugyanakkor felépítéséből adódóan olyan dolgok olvasására is alkalmas, melyekre a sima lapolvasók méretükből adódóan nem, vagy kevésbé azok: be lehet bele olvasni falfelületeket, különféle tárgyakat.

A falfelületeket persze korlátozottan tudjuk használni, elvileg ugyanis nagyjából A3 méretű felületeket tudunk egy szuszra beolvasni. Az egér lézeresen működik (1200 dpi), szkennelni legfeljebb 320 dpi-s felbontásban tudunk, de választhatunk 200 és 100 dpi-t is. A kiegészítőhöz tartozó szoftver nagyon korrektül működik, ugyanakkor gépigényes, legalább 1,2 GHz-es órajelű, kétmagos gép kell hozzá 128 MB grafikus memóriával. Az általunk használt notebook ez utóbbi kritériumot nem teljesítette, de így is futott rajta a szoftver.

Hogy a valóságban hogyan működik a dolog, arról nem szeretnénk túl sokat írni, mivel a fenti videón a tisztelt olvasók maguk is megcsodálhatják a dolgot. A karakterfelismerést (OCR) a mozgóképes anyagnál viszont nem használtuk, de tökéletesen működik, a beolvasott szövegeket egy mozdulattal át tudtuk dobni mondjuk Wordbe, az ékezetes karakterek sem okoztak gondot az LG egerének és szoftverének. Az eszköz ára nagyjából 25 000 forint, ami egy A3-as lapolvasónál jelentősen olcsóbb, ugyanakkor tény, hogy egy ekkora felületet az LSM-100-zal beolvasni sokkal nehézkesebb. Ettől függetlenül korrekt ajánlatnak mondhajtuk és biztosak vagyunk benne, hogy nem az LG az első és utolsó gyártó, aki efféle eszközt készít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények