ABBYY FineReader 11 – ismerj fel!

Bevezető

Döbbenetesen hangzik, de az optikai karakterfelismeréssel kapcsolatos első szabványt 1928-ban nyújtották be, 1945-ben pedig készen volt egy olyan készülék, amely a mai felolvasószoftverekhez hasonlóan volt képes a leírt szöveg felolvasására. Az optikai karakterfelismerő programok igazi reneszánsza az 1990-es évek második felétől a 2000-es évek elejéig tartott: a papírzabáló irodák ontották a dokumentumokat, a világháló és a pendrive még nem terjedt el, notebookja keveseknek volt, a PDA-kra adatot szinkronizálni nehézkes volt. Az adathordozás, illetve -továbbítás így inkább floppyn/CD-n vagy papíron működött.

A számítógépes optikai karakterfelismerés elméleti szakaszai:
  • szkennelés: ebben a szakaszban készül a fizikai adathordozóról (tipikusan papír) digitális kép
  • blokkosítás: a képen a szoftver blokkokat azonosít (sorok, bekezdések, képek, táblázatok, stb.)
  • felismerés: karaktereket, karaktercsoportokat keres és azonosít (tisztán heurisztika vagy szótár segítségével korrigálhat is)
  • ellenőrzés: a kész szöveg helyesírási ellenőrzése

A papíron szereplő szöveget begépeléssel vagy OCR-szoftverrel (Optical Character Recognition: optikai karakterfelismerés) lehetett visszaalakítani digitálissá, ami ekkor még elsősorban a nyers szövegeket jelentette, a formázásokkal, táblázatokkal, képekkel, hasábokkal és egyebekkel rendszerint meggyűlt a baja a korabeli programoknak. Napjaink karakterfelismerő szoftverei jó, több mint 98-99%-os hatásfokra is képesek tiszta szöveg esetén. Így a verseny már nem ezen a területen van, hanem a szövegfelismerés helyett a dokumentumfelismerésen van a hangsúly: egy beszkennelt szöveget kompletten, formázásokkal, képekkel együtt kell reprodukálni digitális formában, így időt lehet spórolni az utómunkálatokkal. ABBYY FineReader 11 készítői azt állítják, hogy a szoftverük képes komplex digitális másolatot készíteni analóg dokumentumainkból.


Az ABBYY ígérete

A szoftver változatai

A FineReaderből kétfajta változat létezik: Professional (egyéni) és Corporate (hálózatos, csoportos felhasználásra), melyek közül az utóbbit kaptuk kipróbálásra. A Corporate alapjában véve annyiban tud többet, hogy a telepítése automatizálható, van beépített lincenckezelője, és segíti a közös munkavégzést. Fontos még az úgynevezett Hot Folder kiegészítője, mely nagyfokú automatizálást teszt lehetővé céges környezetben. Ezeken felül „konkurens licence” néven lehetőséget nyújt egy olyan költséghatékony megoldásra is, hogy a szoftvert egyetlen kulccsal több gépre is fel lehet telepíteni, azonban ezek közül egyszerre csak egy gép használhatja a szoftvert. A Professional kiadás kiskereskedelmi ára 36, a Corporate verzióé 78 ezer forint körül alakul.

Rendszerkövetelmények

  • hardver: 1 GHz vagy gyorsabb CPU, 1 GB RAM (de ha két processzormagnál több van, akkor magonként + 512 MB ajánlott), 700 MB tárterület a telepítéshez, és ugyanennyi használat közben
  • operációs rendszer: Microsoft Windows 7, Vista, XP, Server 2003, Server 2008 (R2),
  • TWAIN- vagy WIA-scanner, digitális kamera vagy akár mobiltelefon
  • aktív internetkapcsolat ajánlott a szoftver aktiválásához

A szoftver több mint 180 élő, holt, mesterséges és formális (programnyelvek, kémiai képletek) nyelvet ismer, köztük a magyart is.

Tesztkörnyezet

A szoftvert egy Dell E4300-as notebookon (CPU: Core 2 Duo SP9300 2,26 GHz/6 MB cache; RAM: 4 GB; meghajtó: 160 GB/5400 RPM) teszteltük a Microsoft Windows 7 32 bites változatán.

Telepítés (Corporate változat)

A telepítés nyelve az operációs rendszer nyelvi beállításához idomul: magyar nyelvű Windowsra a magyar nyelvű változatot kínálja fel, de természetesen felül lehet bírálni.


Az igényeknek megfelelően települ

Maga a folyamat kissé döcögős, sok kérdést tesz fel, és mintegy 5-8 percet vesz igénybe. A telepítés utáni első indításkor már aktiválást kér a szoftvert, melyet interneten, telefonon és e-mailben lehet megejteni (az interneteset választottuk, mely az ígéretnek megfelelően gyors volt, néhány másodperc csak).

Telepítés után a FineReader kissé tolakodó módon veszi birtokba gépünket: helyi menüt hoz létre a Windows Intézőben (a képfájlokat egy kattintással felismertethetjük), megjelenik a digitális képeszközök menüjében (például kamera), valamint eszköztárat hoz létre a Wordben, az Excelben és az Outlookban. Ezeken felül két kisebb alkalmazást (Hot Folder, Screenshot Reader) is elindít a Windows indulásakor. Ezeket a beépüléseket sajnos csak a telepítéskor lehet kiiktatni egyszerűen, utána már csak nehézkesen, ugyanis a FineReader beállításai közt nincs visszavonása ezeknek a műveleteknek, ami nem szép dolog.

Programindítás után kb. 140 MB memóriát eszik üresjáraton, ami aktív használat közben a dokumentum bonyolultságától függően bővülhet még száz megabájtokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ABBYY

Azóta történt

Előzmények