Betegek a videojáték-függők?

Amerikai orvosok szerint ideje lenne felvenni a pszichiátriai betegségek közé a videojáték-függőséget, amely – mondják – olyan súlyos addikciónak számít, mint a drog- vagy az alkoholfüggőség. Érvelésük szerint az átminősítés részben ráirányítaná a szülők és a fiatalok figyelmét a probléma komolyságára, részben pedig lehetővé tenné a kezelés egészségbiztosítós finanszírozását. Az Amerikai Orvosszövetség (AMA) most azért lobbizik, hogy a pszichiátriai csoport mentális betegségeket felsoroló kézikönyvében helyet kapjon a számítógépes játékok okozta függőség is. A ma használatos kötetet 1994-ben adták ki, a következő revízió pedig 2012-ben jelenik meg. Dr. James Scully, az elmegyógyász-szövetség vezetője az AP-nek elmondta: meg fogják fontolni a javaslatot.

A felvetés kapcsán komoly társadalmi vitára lehet számítani. Egy biztos, a játékfejlesztő és -kiadó cégek nem fognak repesni az örömtől, ha a termékeiket pszichiátriai problémákkal hozzák összefüggésbe, de még az orvosok egy része szerint is túlzás betegségnek tartani a játékok iránti túlzott rajongást. Pedig Kínában – ahol 2-3 milliósra becsülik a játékfüggő populációt – külön klinikák foglalkoznak a virtuális világokból szabadulni nem tudó fiatalok kezelésével.


Nintendo Wiivel játszó lány: nem játék?

Az érintett szülőket viszont a biztos támogatók közé lehet számítani. Egyikük, Joyce Protopapas például a hírügynökségnek elmesélte, hogy 17 éves fia függővé vált. Körülbelül két év alatt teljesen átalakult a személyisége: egy nyitott, jól tanuló tinédzserből visszahúzódó, agresszív fiatallá vált, aki a 10. osztály kétszeri próbálkozásra sem tudta elvégezni. Köszönhetően annak, hogy napjai java részét a World of Warcraft című online szerepjáték világában töltötte.

„Apám alkoholista volt, és pontosan ugyanezeket a tüneteteket láttam a fiamon” – mondta Protopapas. A fiút terapeutákhoz vitték, de mindegyik csak legyintett, amikor játékfüggőségről beszéltek nekik. Végül találtak egy szakembert, aki hajlandó volt komolyan venni az esetet: azóta – mivel az egészségbiztosítójuk nem téríti a kezelés költségeit – saját pénzből, havi 5000 dollárért járatják a fiút egy terápiás iskolába.

A játékszoftveripar viszont azokkal az orvosokkal ért egyet, akik szerint nem indokolt e speciális függőség önálló pszichiátriai betegséggé nyilvánítása. Az AMA átfogó és hiteles adatok hiányában elhamarkodott következtetéseket vont le – mondják.

Azóta történt

Előzmények