Új AI-startupba szállt be Jeff Bezos és az NVIDIA

Bezos és az NVIDIA befektetése után 520 millió dollárt érhet a Perplexity AI.

Nem elég, hogy a csapból is az AI folyik, és minden létező tech termékre, szolgáltatásba beépül, de az AI-startupok is gombamód szaporodnak annak ellenére, hogy alapvetően a nagy cégek formálják az ágazatot.

A befektetők azonban tovább vadásznak az olyan AI-startupokra, amelyek kihívók lehetnek. Így sikerült 73,6 millió dollárt szereznie a Perplexity AI-nak, ezúttal az NVIDIA-tól és Jeff Bezostól.

A cég értéke most 520 millió dollár lehet.

A cég eszközei azonnali válaszokat tesznek lehetővé a kérdésekre, forrásokkal és idézetekkel. Több LLM-re építenek, az OpenAI és a Meta megoldásait is használják az összegzéshez és információgenerálásához.

Marketingre alig költöttek, de így is több mint 500 millió kérést szolgáltak ki tavaly, most pedig további dolgozókat vennének fel a jelenlegi 38 mellé, hogy építsék a termékeiket. Decemberben 45 millió látogatót gyűjtött a webes és mobilos szolgáltatásuk. A gyors növekedés ellenére az árbevételük évi néhány millió dollár mindössze.

A cég vezetője szerint ők azért léphetnek elő, mert képesek a legjobb AI-modelleket finomhangolni, nem pedig egyben gondolkodnak. Alapvetően a Google keresőuralmát is megborítanák, annak ellenére, hogy ez a Microsoftnak sem sikerül. Szerintük a Google hamarosan régi dolog lesz, ők pedig a jövő.

Azóta történt

Előzmények