AI jósolná meg az időjárást Indiában

Egyre több helyen van árvíz vagy éppen aszály, így aztán egyre fontosabb a megbízható időjárás-előrejelzés. Az AI segíthet.

Indiában már tesztelik az AI-t azon céllal, hogy időjárás-modelleket építve javítsák az időjárás-előrejelzést. Erre azért van szükség, mert rengeteg az árvíz, nagy esőzés vagy éppen az aszály az országban.

Az utóbbi években a klímaváltozás miatt igen intenzív időjárási jelenségek mutatkoznak meg Indiában is, a Centre for Science and Environment szerint az extrém időjárási események csak idén közel 3000 embert halálát okozták. Indiának az 1,4 milliárdos lakosság mellett azért is fontos a pontos előrejelzés, mert az ország a világ második legnagyobb rizs-, cukor- és búzatermelője.

Az AI ilyen célú használatától a költségek csökkenését és a gyorsaság javulását remélik. A brit Met Office szerint forradalmasíthatják az időjárás-előrejelzést, a Google által támogatott egyik modell már most minden régi módszert felülmúlt.

Az India Meteorological Department most szuperszámítógépekkel és matematikai modellekkel biztosít előrejelzést, de az AI és a kibővített megfigyelőhálózat (faluszinten, sok adatot biztosítva) olcsóbb és jobb minőséget segíthet elérni. Az indiai kormány már létrehozta a tesztközpontot az ötlet kipróbálásához.

Azóta történt

Előzmények