BitTorrent-kliens az Opera böngészőben

A norvég Opera Software egy olyan tesztváltozatot adott ki internetes böngészőjéből, amely beépítve tartalmazza az állományok letöltésére használható BitTorrent fájlcserélő protokoll kliensét. A 8.02 verziószámú technológiai előzetes – ahogy a fejlesztők elnevezték a kiadást – néhány egyéb újdonságot, egyebek mellett számos hibajavítást is tartalmaz.

Korábban egyetlen böngésző sem támogatta a BitTorrent letöltéseket, melyekhez egy önálló szoftverre volt szükség. A fájlcserélő rendszer rendkívüli népszerűségre tett szert hatékony elosztott rendszerének köszönhetően, mely a letöltendő állományokat darabokra bontja, majd letöltés után ismét egyesíti. A BitTorrent a hatóságok figyelmét is felkeltette, mivel a hálózatot gyakran használják szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak megosztására is.

Az Opera lépése azért váratlan, mert az amerikai legfelsőbb bíróság éppen nemrég döntött arról, hogy a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A norvég vállalat azonban hangsúlyozta, hogy ők semmilyen formában nem bátorítanak védett anyagok csereberéjére. A legitim célok nyomatékosítására a mostani előzetest már torrent állományként is elérhetővé tették. Hasonlóan formában számos cég, köztük a Linux-disztribútor Red Hat és a Mandriva termékei is hozzáférhetők.

Azóta történt

Előzmények