Alkalmazottai 40 százalékát küldheti el a BlackBerry

A BlackBerry belső ügyeiről általában igen jól értesült Wall Street Journal belsős forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kanadai gyártó munkavállalóinak 40 százalékától szeretne megválni az év végéig, tovább csökkentve működési költségeit, és a piacon jelenleg elfoglalt pozíciójához igazítva a szervezet méretét.

A BlackBerry tavaly nyáron kezdte meg a cég alapos átszervezését és karcsúsítását, az első hullámban nagyjából a most tervezett leépítéshez hasonlóan körülbelül ötezer embert küldtek el. A vállalat utoljára idén márciusban közölte munkavállalóinak számát, akkor 12 700-an dolgoztak az alig fél évtizede még piacvezető okostelefon-gyártónak. A hatalmas előny azóta semmivé foszlott, a BlackBerry jelenleg az okostelefonok piacából mintegy 2,5 százaléknyit tudhat magáénak, néhány hónapja még a sokat ostorozott Windows Phone is megelőzte. A Microsoft pedig feltehetően nem azért vásárolta fel a Nokiát, hogy pusztán jelenlegi piaci pozícióját bebiztosítsa, szinte biztos, hogy a jövőben a WP platform előnye egyre nagyobbra nő majd a BB 10-hez képest.

A tavalyi nagy leépítés után folyamatosan küldtek el embereket a cégtől, de főleg az értékesítési és kutatás-fejlesztés területről. A mostani lépés jól mutatja, hogy mennyire drasztikus döntéseket kell meghoznia a gyártónak ahhoz, hogy átvészelje azt az időszakot, amíg alkalmazkodik a megváltozott piaci viszonyokhoz, valamint vonzó célpontja legyen egy esetleges felvásárlásnak. A BlackBerry augusztusban hozott létre egy bizottságot azzal a céllal, hogy minden lehetséges stratégiai lépést megvizsgáljanak – ezek között szerepel értékesítése vagy bizonyos részlegek leválasztása is.

A BB 10 operációs rendszert használó Z10-re és Q10-re a vártnál sokkal alacsonyabb a kereslet, a most bemutatott Z30 pedig elemzők szerint nem elég ahhoz, hogy érdemben javítson a helyzeten. A Q5 lehetne az igazi “igásló” a BB 10-es termékcsaládban, de a hírek szerint ez sem fogy jól, dacára annak, hogy jóval olcsóbb nagytestvéreinél (de még mindig nem annyira olcsó, hogy érdemben versenyezhessen a középkategóriás androidos okostelefonokkal).

A BlackBerry tegnap bejelentette, hogy eddig kizárólagosan saját telefonjain azonnali üzenetküldő alkalmazása, a BlackBerry Messenger szombattól elérhető lesz Androidra, vasárnap pedig az iOS tulajdonosok is letölthetik. A BBM-nek jelenleg 60 millió aktív felhasználója van, a cég reményei szerint a nyitással ez a szám jelentősen nőni fog, és új lehetőségeket nyit meg a BlackBerry előtt a szolgáltatások terén egy eddiginél szélesebb réteg körében.

Azóta történt

Előzmények