Főnök, hazamentem, ne zaklass!

Ahogy számtalan más cégnél, a német BMW-nél is sokan dolgoznak olyanok, akik a mobil eszközök mindennapivá válása következtében már nemcsak a munkahelyükön végeznek munkát, hanem szükség esetén a munkahelyre menet, jövet, esetleg otthon is: e-maileket olvasnak, írnak, dokumentációt módosítanak stb.

Ám azoknak, akik nem kötetlen munkaidőben dolgoznak, ezek a „plusz” munkák új terheket jelentenek. Most a vállalat vezetése meghallgatta panaszaikat, így szakszervezeti nyomásra két fontos döntést hoztak – írta meg vasárnap a Spiegel online kiadása.

Az egyik szerint a megszabott 40 órás heti munkaidőt esetenként 5-10 órával is megnövelő, telefonon vagy számítógépen végzett tevékenységet is elszámolják (a munkahelyen ennyivel kevesebbet kell dolgozni), másrészt pedig biztosítják a munkavállalók azon jogát, hogy a munkaidőn kívül bizonyos időszakokban nem zavarhatják őket munkahelyi ügyekkel.

A szakszervezetek hasonló megállapodást két éve már a másik nagy autógyártónál, a Volkswagennél is elértek: ott pl. a céges BlackBerryken a munkaidő lejárta után 30 perccel már nem elérhető az elektronikus levelezés – de így van ez az IG Metallnál is: ott esténként és hétvégén leállítják a készülékeken az e-mail és az sms-forgalmat.

Előzmények