Bolygót neveztek el Rátai Dánielről

Bár az űrbe Anettka készül, róla csupán egy csendes-óceáni szigetet neveztek el. Rátai Dánielről viszont – arról a fiatalemberről, aki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által szervezett tavalyi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen, majd az idén az Intel ijfútudós-olimpiáján söpört be díjakat – egy bolygót.

Rátai az elismeréseket egy olyan találmánynak köszönheti, amely minimális – nagyjából 25-30 ezer forintos – ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós tervezőkészülékké képes változtatni. A megoldás egy 3D-szemüveg és néhány olcsó alkatrész felhasználásával teszi lehetővé a valóban térbeli rajzolást. Az ügyes találmány olyannyira lenyűgözte az Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) világverseny nemzetközi zsűrijét, hogy azonnal hat első díjjal jutalmazták.

A fiatal magyar kutatót a napokban levélben értesítette az Intel ISEF verseny egyik támogatója, a Massachusetts Technológiai Intézet Lincoln Laboratóriuma, hogy egy általuk felfedezett bolygót róla neveztek el – jelentette ma sajtóközleményében a MISZ. A Rátai (21724) nevű kisbolygó – melynek 3-6 kilométer az átmérője – 3,55 év alatt kerüli meg a Napot. Ezzel Dániel 20 évesen csatlakozott azoknak a hírességeknek a táborához, akik bolygók névadói lettek. Köztük csupán néhány magyar van, többek között Petőfi Sándor, Bolyai János, vagy Detre László, Gothard Jenő csillagászok, illetve Konkoly-Thege Miklós, csillagász-meteorológus.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények