Újabb magyar a fiatal tudósok versenyén

Az idén a világ 47 országából közel 1500 fiatal tudós és feltaláló száll versenybe az Intel – 4 millió dollár összdíjazású – tudományos versenyén (Intel ISEF). A nemzetközi megmérettetésre olyan pályázatokkal lehet jelentkezni, amelyek a tudomány kiemelt problémáira – mint például hatékony alternatív energiaforrások felfedezése, eszközök kifejlesztése a fogyatékkal élők számára, a vízkészletek szennyezésének csökkentése – nyújtanak megoldást. Több mint 1200 pályamunkát mutatnak be a résztvevők a tudósoknak, akikkel a helyszínen megvitathatják az ötleteiket.

Amint arról lapunk is hírt adott, tavaly a zsűri példa nélküli elismerésben részesítette a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által delegált fiatal feltalálót, Rátai Dánielt, aki többek között elnyerte az Intel által felajánlott „legjobb teljesítményért” díjat, a számítógép-tudomány kategória két első díját, az amerikai találmányi hivatalok szövetségének első díját, és részt vehetett a Nobel-díj-átadó ünnepségen is. Rátai bemutatta, hogy minimális – nagyjából 25-30 ezer forintos – ráfordítással miként változtatható egy közönséges személyi számítógép háromdimenziós tervezőkészülékké. A Leona3Do névre keresztelt találmány egy 3D-szemüveg és néhány olcsó alkatrész felhasználásával teszi lehetővé a valóban térbeli rajzolást.

A MISZ az idén a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóját, Varga Róbertet delegálja az Intel ISEF-re a látó bot nevű találmányával, amely egy radarral kiegészített bot vakok számára.

Az idei döntősök életkora 12 és 20 év közé esik. A döntőbe jutók 16 százaléka már korábban is részt vett az Intel fiatal tudósoknak megrendezett olimpiáján, 15 százalékuk már rendelkezik szabadalommal, vagy már elindította a bejegyzést. A versenyzők 47 százaléka lány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények