ATM-ekből loptak pénzt a felszámolt bűnszervezet tagjai

Az érintett hatóságok pár napja jelentették be, hogy egy nemzetközi akció keretében egy olyan, bulgáriai központú bűnszervezet tagjait tartóztatták le, melyet számtalan bűncselekmény (elektronikus fizetéssel kapcsolatos csalások, illetve dokumentumhamisítás mellett pénzhamisítással és kábítószer-kereskedelemmel) gyanúsítanak.

Az Operation Echo nevű akcióban a bolgár és a francia szervek szorosan együttműködtek az Europol kiberbűnözési központjával (European Cybercrime Centre – EC3) és a nemzetközi bírósági koordinációs központtal, a hágai székhelyű Eurojusttal. A razziát május 20-án hajtották végre, és Bulgáriában 11 embert tartóztattak le (közülük négyet európai körözés alapján), valamint 29 házkutatást tartottak. A bolgár rendőrség által a Szilisztra városban felállított központból irányított akciót az EC3 szakértő egy olyan mobil irodából segítették, amely valós időben szolgáltatott adatokat és elemzéseket a résztvevők számára. Több, a bűncselekményekhez szükséges „műhelyt” számoltak fel, Várnában például három olyat, ahol mikrokamerákat, kártyaolvasókat, illetve hamis kártyák alapanyagait foglalták le, de találtak olyan műszaki felszereléseket is, amelyek a hamis kártyák előállításához voltak szükségesek – emellett PIN-kódokat tartalmazó adatbázisokra is rábukkantak.

Europol
Forrás: Europol

A francia rendőrség azért vett részt nyomozásban és a razziában, mivel a bűnszervezet tagjai az EU több országa mellett főként francia ATM-kből szerezték meg a hamis kártyákkal felhasználható adatokat. A visszaéléseket – a hamis kártyákkal történő pénzfelvételt – számtalan országban hajtották végre, leginkább Európában, de pl. a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Malajziában található pénzkiadókból is loptak pénzt ezzel a módszerrel. A nyomozás tavaly kezdődött meg, amikor három különálló ügynél felfedezték, hogy összefüggés van közöttük, és ekkor alakult meg a két ország részvételével a közös nyomozócsoport.

Azóta történt

  • Téged is átvert? Elfogták!

    Elfogták és őrizetbe vették a kalocsai rendőrök azt a 30 éves körözött férfit, aki internetes oldalon kínált termékekkel ejtette tévedésbe a sértetteket.

  • Új üzleti modell: „bűncselekmény mint szolgáltatás”

    Kialakulóban van egy szolgáltatás-alapú bűnözői iparág, amelyben a virtuális feketegazdaság szakértői kimondottan más bűnözők számára fejlesztenek termékeket és szolgáltatásokat.

  • Hatalmas fogás: újabb kiberbűnözői hálózatot számoltak fel

    Az egész világra kiterjedő akció következtében az online repülőjegy-értékesítésben érdekelt csalókat fogtak el.

Előzmények