Magyar egyetemisták a Canon fejlesztési programjában

A közreműködők ma jelentették be, hogy magyar mérnökhallgatók segítségével fejlődnek tovább a Canon intelligens irodai berendezéseinek fejlett szolgáltatásai. A japán cég a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) legtehetségesebb hallgatóit vonta be a DEMOLA projektbe, egy újszerű felsőoktatási programba, amely egyszerre ötvözi a technológiai és tudástranszfer irodák, valamint az inkubátorprogramok előnyeit.

Az új, közös projektnek köszönhetően magyar diákok elsőként vesznek részt egyedi, innovatív üzleti megoldások és alkalmazások fejlesztésében a Canon intelligens irodai berendezéseihez. A mérnökhallgatók legsikeresebb fejlesztései akár a nemzetközi iparági vérkeringésbe is bekerülhetnek, és hozzájárulhatnak a magyar export bővüléséhez is a nagy hozzáadott értékű termékek körében.

Kroó Győző, a Canon Hungária Kft. ügyvezetője elmondta: „A Canon mint piacvezető képalkotás-szállító, fontosnak tartja, hogy multinacionális vállalatként, nemzetközi kapcsolatait kihasználva, olyan fejlesztési projekteket hozzon létre Magyarországon, amelyben lehetőséget biztosít magyar fiatalok szakmai tudásának felfedezésére és kiaknázására.”

„A BME hazánk vezető műszaki felsőoktatási intézményeként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hallgatói elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, melyek segítségével a hallgatói ötletekből termék, eredményes üzleti vállalkozás lehet. Másrészt az ipari partnerekkel való kapcsolat, melynek egyik lehetséges terepe és eszköze a Demola program, testközelbe hozza számukra, mit jelent az innováció a gyakorlatban. Megtanulnak csapatban dolgozni, adott határidőre teljesíteni, s nem utolsó sorban angol nyelven kommunikálni” – nyilatkozta a projektrő Vajta László, a BME dékánja.

A részletekről annyit árultak el, hogy a hallgatók bevonásával megvalósuló projektek célja a Canon imageRUNNER ADVANCE multifunkciós irodai termékcsaládjához egyszerűen beágyazható, a felhasználók számára testreszabható üzleti megoldások, alkalmazások kifejlesztése, mindezt a Canon MEAP alkalmazásfejlesztési keretrendszer segítségével. A most futó Canon MEAP fejlesztési program az első hivatalos Demola-Budapest projekt. Az őszi szemeszter során újabb és más szakterületről érkező projektek indítását tervezik, több vállalkozás részvételével, így érdeklődő cégek jelentkezését és az izgalmas projekt koncepciókat vár az innovációs platform.

A DEMOLA

A DEMOLA egy nyílt innovációs platform hallgatók, vállalkozások és felsőoktatási intézmények számára. A finnországi Tamperéből 2008-ban indult programban olyan hallgatói csapatok dolgoznak, melyek tagjai a tudomány több különböző területéről érkeznek. A multidiszciplináris hallgatói csapatok mint „mini-vállalkozások”, a piacról érkező, „éles” projekt koncepciókon, fejlesztési feladatokon, az adott partner céggel közösen dolgozzák ki a megoldásokat.

Ha a projekt végén demonstrált eredmény hasznosításba kerül, az bevételt jelent a résztvevőknek, ha nem, akkor a projektben végzett feladatukért járó kreditponttal „vigasztalódhatnak” a hallgatók. A csapatok összeállításánál alapvető szempont, hogy az adott projekt feladatok illeszkedjenek a megoldásban résztvevő hallgatók tanulmányaihoz.

A Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda által koordinált Demola-Budapest, Tampere és Vilnius után sorrendben a harmadik központja, az időközben további egy finn és két svédországi helyszínnel hatra bővülő nemzetközi DEMOLA-hálózatnak, melyben az elmúlt időszakban 1500 hallgató közreműködésével több, mint 250 projekt fejeződött be.

Az év végéig további 4-6 központ indulása várható – a gyorsan bővülő hálózat nyitott minden hallgató, vállalkozás és felsőoktatási intézmény számára, ahol így nemzetközi szinten is be lehet kapcsolódni a partneri együttműködésben megvalósuló komplex, multidiszciplináris projektekbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Előzmények