CD-nyi méretű számítógép

Formabontó ultramobil számítógépet (UMPC-t) mutatott be Milánóban a Fujitsu. A berendezést a riválisok UMPC-megoldásaitól eltérően nem érintőképernyős billenytűzettel szerelték fel, hanem egy különleges, kihajtható klaviatúrával. A masina ennek ellenére nem nagyobb, mint egy CD-táska.


Forrás: The Register

A Microsoft Origami projektjének március eleji debütálása óta kiemelt figyelem övezi az egy kilogrammnál könnyebb hordozható számítógépek fejlődését, amelyektől a szakértők olyan sikeres jövőt várnak, mint a mobiltelefonoktól. (Szerintünk viszont nem a "se nem tábla-PC, se nem kéziszámítógép" UMPC lenne az első dolog, amit a szakértők végzetesen felülértékeltek.) A Fujitsu a most bemutatott koncepciódarabbal a Samsung, az Asus és a Founder Holdings már piacon levő modelljeivel kel majd versenyre – hogy mikor, arról a gyártó nem adott közelebbi információt.

Az UMPC-modellen kívül egy másik tervezői darabot is bemutattak a milánói nagyközönségnek. A "rugalmas használatú PC" tulajdonképpen egy három fő összetevőből – kijelző, számítógép és billentyűzet – álló rendszer, amelynek különlegessége, hogy a három alkotóelem vezeték nélkül kapcsolódik egymáshoz. Így például egy bemutató alkalmával a számítógéprésztől függetlenül körbe lehet adni a kijelzőt.

Utóbbi termékkel kapcsoltban hosszas töprengés után sem látjuk azt a piaci rést, ahová a Fujitsu modellje eséllyel nyomulhatna be, a nagyobb sikereket inkább a kihajtható billentyűzetes UMPC-től várhatja a japán gyártó.

Azóta történt

  • Az árversenyt nyögi a Samsung

    A dél-koreai óriásvállalat üzemi eredménye jelentősen csökkent. A félvezetőgyártás sínylette meg leginkább az erős versenyt.

Előzmények