Fellebbent a fátyol a Microsoft Origamijáról

Testet öltött a Microsoft titokzatos „Origami projektje”: a hannoveri CeBIT kiállításon bemutatták az érintőképernyős, szuperkönnyű, Windows-alapú hordozható számítógépet, amely a fejlesztők reményei szerint tábla-PC-k és a PDA-k előnyeinek ötvözésével hódítja majd meg a piacot. Bill Mitchell, a projektet összefogó Windows Mobile Platforms divízió elnökhelyettese szerint az UMPC-k (ultramobil PC) hamarosan olyan nélkülözhetetlenek lesznek, mint manapság a mobiltelefonok.

Az 1 kilogrammnál könnyebb, 2,5 centiméter vastagságú – a várakozásokkal szemben nem Origaminak nevezett – készülékek képernyője 17 centiméteres. Az UMPC-k billentyűzete – a PDA-kétól eltérően – nem mechanikus, hanem az érintőképernyőn jeleníthető meg; az írást a Microsoft által kifejlesztett Windows Touch Pack program teszi lehetővé. USB-porton vagy vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül természetesen hagyományos billentyűzet is csatlakoztatható hozzájuk, egyes modellekben beépített webkamera, GPS, esetleg digitális televízióvevő is a felhasználó rendelkezésére áll. A processzor Intel Pentium M vagy Intel Celeron M, az akkumulátor legalább 2,5 órás működést tesz lehetővé.

Egyelőre három cég áll készen az UMPC-piac meghódítására: a Samsung Corp., az Asus és a kínai Founder Holdings Ltd. A Samsung és az Asus készülékei áprilisban, a Founder modelljei júniusban kerülnek az üzletekbe, előreláthatóan 600 és 1000 dollár közötti áron. Az év második felében dobják piacra a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows Vistát használó modelleket.

Azóta történt

Előzmények