Bankkártyás fizetést integrált az iOS új funkciójával egy hazai cég

A magyar Cellum-csoport a múlt héten megrendezett londoni Apps World konferencián bejelentette, hogy banki szintű biztonságot garantáló mobilfizetési fejlesztését képes az Apple új mobiloperációs rendszerébe integrálni. Az iOS 6-ot használó iPhone-okban elérhető Passbook funkció eddig csak kupon- és hűségkártyák, belépőjegyek digitális tárolását és használatát tette lehetővé, a biztonságos magyar technológia segítségével azonban bank- és hitelkártyák integrációjára is lehetőség nyílik – közölte a hazai cég.

A Passbook egy általános kupon-, e-ticket vagy hűségkártya-tárként definiálható. A felhasználók ezzel a telefonjukon keresztül is képesek használni az eddig plasztikkártyán vagy papíralapon működő vásárlási kártyájukat vagy akár reptéri beszállókártyájukat. Az alkalmazás nyílt platformú, nem rendelkezik magas szintű biztonsági szabványokkal, éppen ezért az erre rendkívül érzékeny banki fizetési megoldásokra, így bankkártyaadatok tárolására eddig nem volt lehetőség.

A Cellum az AppsWorld konferencián a világon elsőként jelentette be: fejlesztésével a Passbookon keresztül bármilyen bankkártya használható mobilfizetésre a világ bármely országában. A demóappot Jeff McAllister, a Cellum alelnöke mutatta be. Mint kiderült: a banki szintű biztonságot a MasterCard Mobile által már egy éve használt Cellum-fejlesztés, az ún. „titokmegosztás” technológia garantálja. Ennek lényege, hogy a titkosított bankkártyaadatoknak csak egy részét tárolja a telefonos applikáció, a másik részét biztonságos szervereken őrzi a rendszer, így az adatok lopás vagy támadás esetén sincsenek veszélyben.

A fejlesztés egységesíti a mobilfizetést: a felhasználó a Cellum biztonsági technológiáján keresztül regisztrálja a bankkártyáját (akár többet is) a Passbookban, majd ezt követően ezek a fizetőeszközök a Cellum közreműködésével fejlesztett kereskedői mobilalkalmazásokban használhatók fizetésre, vásárlásra. A magyar cég az Egyesült Államokban folytat tárgyalásokat bankok és kereskedelmi cégek képviselőivel a fejlesztés hasznosításáról – áll a közleményükben.

Azóta történt

Előzmények