A Cisco a szórakoztatóelektronika felé nyitna

Nagy érdeklődésre számíthat a Cisco Systems a januári Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai szakkiállításon (Consumer Electronics Show – CES) A várakozások szerint az óriáscég egy digitális sztereó rendszert kíván bemutatni, melynek segítségével a felhasználók vezeték nélküli hálózaton továbbíthatják és szólaltathatják meg kedvenc zeneszámaikat egész otthonukban.

Szakértők szerint kétséges, hogy a szórakoztató elektronikai piacon eddig ismeretlen Cisco miként állja meg a helyét a kiélezett versenyben, ugyanis hasonlóan innovatív megoldással az Apple, a Logitech és a Sonos is igyekszik felkelteni a vásárlók figyelmét.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a Cisco ezúttal nem kifejezetten a hálózati kapcsolódási és elosztási lehetőséggel foglalkozik, hanem egy egész rendszert kíván termékként forgalmazni? Mérvadó vélemények szerint az óriáscég jelenleg egy olyan technikai megoldás kifejlesztésével kísérletezik, amely lehetőséget nyújtana a felhasználók számára médiafájljaik webes tárolására, amely tartalmakat később bárhonnan azonnal elérhetnék. Ugyanezen elv alapján felmerülhet a kérdés, hogy a Cisco miért nem a manapság rendkívül népszerű mobileszközök számára fejleszt egyszerűbb elérhetőséget? A válasz egyszerű: eddig minden hasonló kísérlet sikertelensége az Apple iTunes roppant zárt rendszeréhez történő hozzáférés korlátozottságában kereshető: a médialejátszók nem képesek az iTunes DRM-védelmével mit kezdeni – az pedig nem látszik, hogy a Cisco miként oldhatná meg ezt a problémát. Más hozzászólások szerint a sztereó rendszer kiépítése annál azért összetettebb feladat, mintsem a Cisco otthoni hálózati berendezéseinek összehangolása, fejlesztése; a sikerességhez pedig a cégnek el kell rejtenie a felhasználók elől a rendszer működtetésének bonyolultságát.

Azóta történt

  • A Cisco betör a médiabirodalmakba

    Az új platform egyrészt a szórakoztatóipari cégek online közösségeinek menedzselésére szolgál, másrészt a médiacégek weboldalain lévő tartalmak jobb kihasználtságát segíti elő.

  • Nagy felbontású tartalmak érkeznek a mobiltelefonokra

    Az Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy rövidesen HD-minőségű videókat és számítógépes játékprogramokat kíván okostelefonokra szolgáltatni.

  • Betör a Cisco a blade szerverek piacára

    A California kódnevű, Intel-bázisú Cisco blade szerver a virtualizált számítógépek és alkalmazások automatizálási és karbantartási folyamataiért lesz felelős.

  • A Cisco megveszi a Tandberget

    Felvásárlással tör be olyan piacokra az amerikai vállalat, ahova saját erőből eddig nem jutott el.

Előzmények