CNN 2.0

Manapság, amikor minden valamirevaló it-konferencián elhangzik legalább egy előadás a web 2.0-ról, a CNN is felismerte, hogy nincs gyorsabb ragálású és – nem utolsósorban – olcsóbb munkaerő az épp egy-egy esemény helyszínén tartózkodó civileknél. Mivel az összes többi híroldal is ebbe az irányba mozdul, a Time Warner birodalomhoz tartozó CNN is szabályozni és egységesíteni szeretné a beküldött híranyagok kezelését.

E célra létrehozták a CNN Exchange weboldalt, amin keresztül a látogatók feltölthetik vagy emailben elküldhetik digitális kép- és hangfelvételeiket az általuk fontosnak ítélt eseményekről. Ezeket az amatőr beszámolókat – vagy I-Reportokat, ahogy a CNN nevezi – tapasztalt szerkesztők ellenőrzik, hasonlóan ahhoz, ahogyan a portál jelenleg is kezeli a nézőktől, honlaplátogatóktól származó "füleseket".

Susan Bunda, a CNN amerikai hírigazgatója szerint így lehetőségük van igen személyes beszámolókra szert tenni, olyan emberektől, akik közelről tapasztalták az eseményeket.

Az egyre olcsóbb, ugyanakkor jó minőségű képrögzítő berendezéseknek köszönhetően manapság ugrásszerűen nő az ilyen anyagok száma a neten. Jóllehet a tévétársaságok és a híroldalak gyakorlatában eddig sem volt ismeretlen a nézőktől/olvasóktól érkező anyagok közlése – elég csak a Los Angeles-i rendőrök által '91-ben az utcán megvert Rodney King esetét megörökítő házivideóra gondolni –, a profi híroldalaknak meg kell próbálniuk első helyre kerülni a terjesztési sorban. A legtöbb ilyen fénykép ugyanis először személyes honlapokon landul, és csak utána kerül be a mainstream médiába.

Azóta történt

Előzmények