Beindultak az orosz ipari kémek

Egy amerikai kiberbiztonsági cég frissen megjelent felmérésében azt állítja, hogy nekik sikerült először bizonyítékokat szerezniük arra, hogy az orosz kormány a kiberkémkedés eszközeit felhasználva gazdasági információszerzést folytatott, melynek során amerikai, európai és ázsiai vállalatok rendszereibe hatoltak be.

A jelentést publikáló, szoros állami kapcsolatokkal rendelkező és számtalan szövetségi megbízást teljesítő CrowdStrike a folyamatban lévő vizsgálatok, nyomozások miatt vállalt titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem kívánja nyilvánosságra hozni, hogy mely vállalatok váltak áldozattá, de azt közlik, hogy akadnak közöttük olyan energiaipari és technológiai cégek, melyeknek súlyos, a szellemi tulajdont érintő kárt okoztak az állítólagos orosz kémakciók.

A cég alapítója és vezetője, Dmitri Alperovitch kedden nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, és elmondta, hogy az általuk feltárt támadások nagy valószínűséggel az orosz kormány törekvéseit szolgálták, az ország számára kulcsfontosságú gazdasági területeken kívántak előnyhöz jutni. Azt is hozzátette, hogy a korábban a kínaiaknak tulajdonított – a kínai kormány által állhatatosan tagadott –, ipari kémkedés céljából indított kibertámadások egy része valószínűleg orosz eredetű volt.

A jelentésben szerepel, hogy a CrowdStrike két éve követi egy orosz hackercsoport, az „Energetic Bear” tevékenységét, akik mögött az általuk alkalmazott módszerek és a kiválasztott célok elemzése alapján kormányzati támogatást sejtenek. Alperovitch erről meg van győződve, ahogy arról is, hogy az oroszok a kiberkémkedés területén a „kínai mintát” követik.

Azóta történt

  • 25 millió a TOR megtöréséért

    Az orosz hatóságok kezdik elveszíteni a türelmüket, és amerikai mintára igyekeznek valamilyen módon felfedni azokat, akik a névtelenséget biztosító hálózatot használják.

Előzmények