Az amerikai kémek szabotálnák a készülő orosz navigációs rendszert

Igen érdekes cikket közölt a hétvégén belső forrásokra alapozott információk alapján a The New York Times: állítólag a CIA és a Pentagon a Külügyminisztérium döntésével szembemenve igyekszik megakadályozni azt, hogy Oroszország a hamarosan teljesen elkészülő saját navigációs rendszerük, a GLONASZSZ pontos működéséhez szükséges földi kiszolgáló bázisokat építsen meg az Egyesült Államok területén. Az ellenállásnak két oka van: egyrészt attól félnek, hogy a minőségjavulás segítheti az orosz hadsereget a pontosabb célba juttatásokban, másrészt kémkedéstől tartanak.

Átlátszó érvek

A Spiegel online kiadásában egy szakértő igyekezett tisztázni a helyzetet, és a kémkedés lehetőségét azonnal elvetette, mondván, hogy az isten háta mögötti helyszíneken lévő monitorozó állomások semmiféle hasznos információt nem tudnának összegyűjteni – ellentétben például az amerikai nagykövetségeken elhelyezett eszközökkel.

De mi a helyzet a pontosság javulásával? A navigációs rendszerek – mind a GPS, mind a GLONASZSZ – képesek földi segítség nélkül is betölteni funkciójukat, de a vevő és a szükséges legalább három műhold kapcsolatát időnként jelentős mértékben befolyásolhatja a légkör állapota. Ilyenkor, a pontosság javítása érdekében jöhet jól egy adott, ismert pozícióban lévő földi bázisállomás, amelynek felhasználásával korrigálni lehet a légkör által torzított jeleket.

Glonaszsz
Egy GLONASZSZ monitorozó állomás Brazíliában

A GLONASZSZ építését végző szövetségi ügynökség, a Roszkoszmosz kb. hat ilyen monitorállomást akar telepíteni az Egyesült Államok területére – hasonló, a GPS-t kiegészítő monitorozó rendszere az USA-nak is van (Wide Area Augmentation System – WAAS). Oroszország ilyen állomásokat egyrészt saját területén helyezett el, másrészt Brazíliában. Az Egyesült Államok szintén fenntart ilyeneket, ők Kanadában és Mexikóban. De mindkét rendszerhez bérelnek magáncégektől is ilyen állomásokat, szerte a világon, már hosszú évek óta (a John Deere-nek is van egy mezőgazdasági célokat szolgáló rendszere, a Starfire, amelyhez tartoznak monitorállomások).

Pénz?

Vagyis sem a kémkedés vádja, sem a hadi fontosság nem igazán súlyos érv a Spiegel szakértője szerint az ellenállásra. Sokkal inkább egy harmadik ok lehet a háttérben, mégpedig az, hogy a GLONASZSZ lassanként kiforrott szolgáltatássá válik, ráadásul újabb, így a piacon versenyhelyzetet teremthet a mindeddig egyeduralkodó GPS számára.

Azóta történt

Előzmények