Jelentősen megszaporodott a DDoS-támadások száma, zsarolják a cégeket

A cyberbűnözők túlterhelnék a cégek hálózatait, ha nem tudnak időben kizsarolni azoktól elegendő bitcoint.

A Neustar kutatói szerint a DDoS-támadások száma tavaly több mint a duplájára nőtt, egyetlen év alatt.

A szakemberek szerint nem elég, hogy jelentősen megszaporodott a DDoS-támadások mennyisége, a bűnözők általában előre megzsarolják a célpontjaikat, és bitcoinban kérnek váltságdíjat azért, hogy mégse indítsák el a támadást.

2019 és 2020 között 154 százalékkal lett több a DDoS-támadás, elsősorban a pénzügyi szolgáltatókat, telekomcégeket és kormányzati szervezeteket támadják. A módszer pedig azért vált nagyon népszerűvé, mert viszonylag egyszerűen kivitelezhető még a nem túl képzett cyberbűnözők számára is.

Zsarolóvírusra és kártevőkre ugyanis nincs szükség, elegendő megfenyegetni az áldozatokat, és bitcoint kérni. Ha a határidőig nem kapják meg a támadók, akkor rövid idejű támadásokkal próbálják fizetésre kényszeríteni a célpontjaikat.

A célrendszereket egy botnet segítségével terhelik túl forgalommal, mindez pedig bizonyos fórumokban olcsón és egyszerűen megrendelhető, a fenyegetőlevéllel együtt. A félelemkeltés érdekében a támadók állítólag híres hackerbandának hazudják magukat, hogy ezzel is a fizetésre ösztönözzék az áldozatokat.

A szakértők azt tanácsolják, ne fizessék ki az érintettek a váltságdíjakat, és ne bátorítsák ezzel ezt a fajta tevékenységet. Ehelyett jelentsék a támadásokat a hatóságoknak, hogy mielőbb felelősségre lehessen vonni a támadókat, és dolgozzanak ki stratégiát a DDoS-támadások ellen.

Azóta történt

Előzmények