Lecsapott az Europol: celebektől loptak kriptopénzt a hackerek

SIM-cserés támadás segítségével több mint 100 millió dollárnyi kriptopénzt loptak a hírességektől.

Nyolc férfit tartóztattak le Nagy-Britanniában, akiknek közük volt az Europol szerint amerikai celebekkel szembeni hackertámadásokhoz.

A bűnözők feltörték a célpontok mobiljait, és több mint 100 millió dollárt loptak el az áldozatoktól, kriptopénz formájában. Nem csak bitcointárcákból loptak azonban, hanem a bankszámlákról is. A 18 és 26 év közötti vádlottak egy nagyobb csoport tagjai. Ez a csoport Máltán és Belgiumban (is) működött, és főleg híres amerikai sztárokat, sportolókat, zenészeket, influenszereket és azok családtagjait támadta.

A csoport főleg SIM-cserés támadásokkal dolgozott, először hozzáfért az áldozatok mobilszámaihoz és appjaihoz, és megváltoztatta a jelszavakat. A közösségi fiókokat is ellopták általában a támadók.

A mostani rajtaütés hat hatóság összehangolt munkájának eredménye (többek között az FBI is segítette az akciót). A vádlottaknak már kérték a kiadatását Amerika számára.

A szakértők figyelmeztettek: a SIM-cserés támadások és a hangalapú adathalászat futótűzként terjednek Európában és Amerikában. Az Europol naprakész szoftverek használatát, korlátozott adatmegosztási gyakorlatot és kétlépcsős hitelesítést javasol ezek kivédéséhez.

Azóta történt

Előzmények