Elkészült Dél-Korea országos IoT-hálózata

A speciális hálózat szolgáltatásai sokkal olcsóbbak lesznek, mint a hasonló, de LTE-re alapuló hálózaté.

A dél-koreai SK Telecom bejelentette, hogy üzembe helyezték az ország első, kedvező árú előfizetéssel használható IoT-hálózatát, vagyis egy olyan hálózatot, melyet a „dolgok internete”, az okoseszközök számára terveztek meg. Rajtuk kívül jelenleg egyedül Hollandiának van országos IoT-hálózata.

A 2015-ben megalkotott, úgynevezett a LoRa technológiára épülő „Low Power Wide Area Network” (LPWAN) hat hónappal hamarabb készült el, mint tervezték, és lefedettsége 99 százalékos.

Az előfizetési díjak igen alacsonyak lesznek, az igényelt csomagtól függően 350-2000 von között, azaz 140-500 forint havonta – ez mintegy tizede a jelenlegi, LTE-re (LTE-M) alapuló IoT-szolgáltatások árának. A bevezető időszakban a szolgáltató 100 ezer LoRA-modult ingyenesen ad majd – ez a modul egyébként ötödannyiba kerül, mint az LTE-modul. Az új hálózattól azt várják, hogy olcsóbbá teszi a vállalkozások és a magánszemélyek számára az IoT használatát – az előrejelzések szerint 2017 végére több mint négymillió eszköz kapcsolódik majd a hálózathoz.

Az SK Telecom azt tervezi, hogy jövőre körülbelül 90 millió dollárnyi további fejlesztést hajtanak végre a hálózaton.

Azóta történt

Előzmények