A Dell is visszafizeti a Windows árát

Sokan nem tudják, hogy visszakérhető az újonnan vásárolt számítógépekre előtelepített Windows és egyéb szoftverek ára – vagy legalábbis annak egy része –, ha a vevőnek nincs rájuk szüksége. Ezt a lehetőséget a gyártók általában nem szokták reklámozni, de számos példa mutatja, hogy kellő kitartással és türelemmel mégis rávehetők a visszatérítés kifizetésére. Nemrég a The Register egyik brit olvasója a Dellnél járt sikerrel.

Amint azt korábban a A Windows ára visszajár? című cikkünkben megírtuk: a világ legtöbb országában – Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azok nem örülnek, akik nem szeretnének Windowst használni a számítógépükön, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a PC vagy a notebook árába. Ezek a jellemzően linuxos vonzalmú vásárlók néhány éve elkezdték tesztelni, hogy mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét – meglepő módon sokan sikerrel jártak.

De nincs egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre.

Graeme Cobbett az esetről egy blogbejegyzésben számolt be, melyben a tapasztalataiból leszűrt tanácsokat is leírja azok okulására, akik a példáját akarják követni. Ő történetesen egy Dell Studio 1555 típusjelű notebookot vásárolt, melyre a gyártó előre feltelepítette a Windows Vista Home Premium operációs rendszert, a Microsoft Worksöt és a Cyberlink PowerDVD alkalmazást. A vevő ezek egyikét sem tervezte használni, ezért e-mailben megírta a vállalatnak, hogy nem fogadja el az ezekhez adott licencszerződést.

A Dell a válaszlevelében arról tájékoztatta, hogy van mód a nem használt szoftvereket tartalmazó lemezeket visszaszolgáltatására, és a Windows Vista Home Premium és a Works után összesen 70 font visszatérítést tudnak fizetni. (A DVD-lejátszó programért nem volt hajlandó fizetni a vállalat.) Ezt követően elnyúló levelezés vette kezdetét, de végül a gyártó hozzájutott a lemezeihez, a vásárló pedig az ígért összeghez. Ehhez két hónapra és 14 e-mail váltásra volt szükség.

Cobbett egyébként az Ubuntu-alapú Linux Mint disztribúciót telepítette a notebookjára, a Delltől visszakapott pénzt pedig az azt karbantartó közösségnek adományozta.

Azóta történt

Előzmények

  • A Windows ára visszajár?

    Ha nem kell a gépre telepített operációs rendszer, jó eséllyel vissza lehet kérni az árát, bár a procedúra nem egyszerű. A Microsoft meg homokba dugja a fejét.