A Windows ára visszajár?

A Windows-adó problémája

Nem – mormolta magában a választ Kamil Páral arra a kérdésként értelmezendő állításra, amellyel újonnan vásárolt Lenovo notebookjának első bekapcsolása után szembesítette őt a gépre előtelepített Windows Vista. A cseh felhasználó azért nem tett pipát az „Elfogadom a jelen feltételeket” mondat mellé, mert nem volt szüksége a Microsoft operációs rendszerére, ahelyett Linuxot akart használni. A licencfeltételekben szerepelt ez a mondat is: „A szoftver használatával Ön elfogadja a jelen feltételeket. Amennyiben Ön nem fogadja el a feltételeket, úgy ne használja a szoftvert, hanem forduljon a gyártóhoz vagy a telepítőhöz a vételár visszatérítésére vagy jóváírására vonatkozó visszatérítési rend meghatározása érdekében.”

Ezen felbátorodva Páral a Lenovo helyi képviseletének terméktámogatási munkatársaihoz fordult, akik hosszas egyezkedések után azzal a feltétellel ajánlottak neki majdnem 2000 koronányi visszatérítést a nem használt operációs rendszerért, ha aláír egy titoktartási szerződést, és senkinek sem beszél az esetről. A férfi ebbe nem egyezett bele, inkább megírta a kálváriája történetét egy helyi linuxos oldalnak. Végül aztán a pénzről sem kellett lemondania: a lap szerkesztői a sztoriért cserébe honoráriumként kifizették neki a Lenovo által megajánlott összeget.

Ez az augusztusi eset jó példa arra, (1) hogy állhatatossággal és kitartással visszaszerezhető a gyártótól az új számítógépre fölöslegesen előtelepített Windows ára; (2) hogy a gyártók ezt a lehetőséget nem akarják reklámozni. Annyira nem, hogy ezzel kapcsolatban a vevő tájékoztatást alapértelmezés szerint sem a boltokban, sem a termékhez járó dokumentációban nem kap, sőt a supporttól is csak akkor, ha olyan gyártóval hozta össze a szerencséje, amelyiknek van e kérdésről kidolgozott állásfoglalása, és azt a help deskes munkatársak felé kommunikálja is.

Adó vagy sem?

De miről is van szó? A világ legtöbb országában – ahogy Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azonban nem mindenki örül. Leginkább azok nem, akik nem szeretnének Windowst használni a számítógépükön, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a PC vagy a notebook árába. Ezek a jellemzően linuxos vonzalmú vásárlók néhány éve elkezdték tesztelni, hogy mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét.

Meglepő módon sokan sikerrel jártak, és ha egyezkedés útján nem ment, hát a bíróságon kényszerítették ki az általuk Windows-adónak nevezett felár visszatérítését. Az ügy köré idővel mozgalmak szerveződtek – ezek közül az egyik legismertebb a francia linuxos és szabad szoftveres szövetség, az AFUL által támogatott racketiciel.info –, melyek tanácsokkal és esetenként jogi képviselettel is segítik a kéretlen Windowst visszaszolgáltatni akaró felhasználókat. (Egy tipikus „Hogyan járd ki a jóváírást?” útmutató olvasható, angol nyelven, például a Linux.com oldalán.)

Ez az oldal úgy véli, hogy az operációs rendszer telepítése nem a gyártók, hanem a felhasználók feladata, nekik kell dönteniük arról, hogy a piacon elérhető alternatívák közül melyiket választják. A gyártók viszont működő terméket akarnak a vásárlók kezébe adni, és mivel a hardver önmagában, operációs rendszer nélkül az emberek többségének szemében használhatatlan vas, telepítenek rá operációs rendszert. Ez az esetek túlnyomó részében a Microsoft Windows valamelyik kiadása, elsősorban azért, mert a felmérések szerint erre van igény, de az is szempont, hogy míg a Windows használatát marketingtámogatással is ösztönzi a gyártója, az alternatívák esetében ilyenre nem számíthatnak.

Tény, hogy az emberek nagy többsége egy első pillanattól használható számítógépet akar vásárolni, nem szeretne vesződni – sőt szakértelem hiányában általában nem is tudna – egy operációs rendszer telepítésével. Jóval szűkebb azoknak a tábora, akik megelégednének egy csupasz géppel. Az eltérő igények kiszolgálására kézenfekvő megoldás lenne, hogy míg a többség megkapja a maga előtelepített Windowsát, a kisebbség visszakaphatja annak árát. Csakhogy.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények