Megkezdődött az analóg tévésugárzás lekapcsolása

Az Antenna Hungária (AH) által korábban bejelentett ütemtervnek megfelelően ma délben lekapcsolták a barcsi analóg m1-átjátszóadót, ettől a pillanattól kezdve a Somogy megyei városban és annak térségében a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális vétellel érhetik el azok, akik tető- vagy szobaantennával tévéznek. Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Piller András, az AH vezérigazgatója és Karvalics Ottó polgármester egy szimbolikus gomb közös megnyomásával nyitottak – amint elhangzott – „új fejezetet a magyar televíziózás történetében”.

Szalai Annamária azt emelte ki, hogy a digitális földfelszíni sugárzás jobb kép- és hangminőséget biztosít, valamint olyan kiegészítő szolgáltatások igénybe vételét is lehetővé teszi, mint az elektronikus műsorújság vagy a gyermekzár, amellyel a kiskorúak számára nem ajánlott csatornák kódolhatók. A technológiaváltás további előnye a tévénézők szempontjából, hogy a korábban elérhető három csatorna (m1, RTL Klub, TV2) mellett további négy tévécsatorna és három rádió ingyenes vételét teszi lehetővé. Hosszú távon, az átállás országos befejezésével felszabadul az analóg sugárzásra használt 790–862 MHz-es frekvenciasáv, melyet digitális hozadéknak is neveznek. E frekvenciákon – akárcsak az év elején elárverezett, 900 MHz-es tartományokban – gazdaságosabban lehet mobilinternetes lefedettséget biztosítani a ritkábban lakott, nem nagyvárosi területeken, mert a kedvezőbb hullámterjedési feltételek miatt nagyobb körzetet fedhetnek le a bázisállomások, és az épületen belüli vétel is jobb.

Legkésőbb 2014 végéig átállunk

A digitális átállás lebonyolításának menetrendjéről azonban most sem esett szó, az NMHH-elnök csupán felidézte a törvényben szabott határidőt: a folyamatnak országosan legkésőbb 2014. december 31-ig le kell zárulnia. A tesztprogram „egyértelmű üzenete az, hogy digitális átállás országosan is biztonságosan végrehajtható lesz” – tette hozzá Szalai Annamária.

Magyarország az átállási folyamattal – néhány kelet-európai EU-tagországgal együtt – késésben van. Az Európai Unió menetrendje szerint ugyanis a tagállamoknak 2013 végéig meg kellene nyitnia a digitális hozadékot a mobilinternetes technológiák előtt, hazánkban azonban a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény egy tavalyi módosítása „legkésőbb” 2014. december 31-ig tolta ki az analóg lekapcsolás végső határidejét, így elképzelhető, hogy nálunk csak 2015-től szabadul fel a 800 MHz-es sáv.

A realitásokkal számoló EU a folyamattal lassan haladó országoknak lehetőséget ad arra, hogy felmentést kérjenek a határidő teljesítése alól. Az IT café bő fél évvel ezelőtt megkérdezte az NMHH-t, hogy hazánk kérelmezi-e a felmentést, de a sajtóosztály kitért az egyértelmű válasz elől. „A digitális átállás konkrét menetrendjétől függően merül fel majd ez a kérdés esetleg a jövőben” – írták.

Kevesen kérnek a támogatásból

A földfelszíni sugárzás átállítása a szakhatóság adatai szerint közvetlenül körülbelül 570 ezer háztartást érint országszerte, ezekben jelenleg kizárólag analóg antennás vétellel tévéznek. Ezek közül mintegy 100 ezer a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozik, ők majd állami támogatást kapnak a digitális vételt biztosító set-top boxok beszerzésére. A támogatás egy másik módja az adott területen működő kábel-, IPTV- és műholdastévé-szolgáltatók által kifejezetten e célra összeállított kedvezményes havi díjú és a közszolgálati csatornákat kötelezően tartalmazó csomagok előfizetése.

Érdekes adat, hogy az NMHH barcsi kistérségben és Sopronban lefolytatott átállási tesztprogramjában a szociálisan rászoruló családoknak mindössze 12 százaléka igényelt támogatást a hatóságtól. Ezek nagy többsége set-top boxot igényelt – melyet a hatóság szakemberei állítottak üzembe –, kisebb részük más tévészolgáltatóval kötött szerződést.

Az analóg lekapcsolás késleltetését nagy valószínűséggel e törvényben előírt állami támogatás is indokolja, hiszen a költségvetésben e célra forrásokat kellene teremteni. Technológiai szempontból ugyanis az átállásnak akadálya már nincs, mert az AH közleménye szerint az ingyenes MinDig TV lakossági lefedettsége év végére meghaladja majd a 98 százalékot, és a törvény 95 százalékos lefedettséget szab előfeltételként.

Azóta történt

Előzmények