Egyre népszerűbb a MinDig TV

A magyarországi digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást használók száma közel 50 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, ilyen bővülési ütemet egyetlen másik technológia sem tudott elérni. Az Antenna Hungária (AH) mai bejelentése szerint a 7 ingyenes tévécsatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható MinDig TV-t már közel 350 ezer háztartásban használják. Ezzel párhuzamosan a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás előfizetőinek száma megduplázódott, és elérte a 75 ezret.

A távközlési vállalat szerint az erős növekedés annak is köszönhető, hogy az idei év legnézettebb sporteseményei (Forma–1, Futball Európa-bajnokság, olimpia) a MinDig TV platformon előfizetési díj nélkül, HD-minőségben voltak elérhetők. Az ingyenesen vehető HD-terjesztést a jelentős nyári sportesemények idejére az AH sikeres 3D-s tesztsugárzással bővítette ki Budapesten és környékén.

Nő a lefedettség

A nyári hálózatbővítésnek köszönhetően – 15 új nagyvárosi telephelyet üzemeltek be – ma a lakosság túlnyomó többsége számára elérhető az ingyenes digitális televíziózás lehetősége, a nagyvárosok zömében kiváló vételi viszonyok mellett. A fejlesztés eredményeképpen 65 digitális telephely működik, az ingyenes MinDig TV és MinDig TV Extra Alapcsomag lakossági lefedettsége meghaladja a 98 százalékot, míg a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) lefedettsége 88,4 százalékra emelkedett.

Az AH folytatja a hálózat bővítését, október közepén új antennarendszerről sugározza a digitális adásokat Győrött, mely tovább javítja a MinDig TV platform elérhetőségét a megyeszékhelyen, valamint a mosoni területeken. Novemberben elindul a Családi csomag (B Multiplex) sugárzása a Pécs–Misina-tetőn és Pécs–Diána téren található telephelyekről. Ennek eredményeképpen az ötödik legnagyobb magyar városban, valamint Baranya megye Pécstől nyugatra és délre eső részén rendelkezésre fog állni a teljes, 31 tévécsatornás választék, a hálózati lefedettség pedig meghaladja a 90 százalékot.

Indul az analóg lekapcsolás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el, az AH a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. A frekvenciacserét követően, 2012. október 31-én a Hatóság döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezzel elkezdődik az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata.

Az AH stratégiai célja, hogy a digitális technológia alkalmazásával növelje a földfelszíni platform szerepét, ennek érdekében hibrid DVB-T megoldások bevezetését, valamint a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás továbbfejlesztését tervezi. Az AH várakozásai alapján az analóg földfelszíni televíziós hálózatok tervezett lekapcsolásához közeledve az analóg szolgáltatás helyébe lépő MinDig TV és MinDig TV Extra népszerűsége tovább növekszik. Ez alapján a MinDig TV felhasználók száma a jövő év elején megközelítheti a félmilliót, a MinDig TV Extra szolgáltatásra előfizetők száma pedig a százezret – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények