Ma kétéves a LibreOffice

LibreOffice-logóMa ünnepli második születésnapját a LibreOffice irodai csomag fejlesztését irányító Document Foundation. A szervezetet 2010. szeptember 28-án alapította meg az OpenOffice.org készítőinek egy csoportja azért, hogy biztosítsa a szoftverpakk „független fejlesztését és jövőjét”. A lépés szakítást jelentett az irodai programot a Sun Microsystems felvásárlása révén megöröklő Oracle-lel, mely a közösség nagyobb része szerint nem volt elkötelezett a nyílt forráskódú fejlesztés fenntartása iránt.

A jogviták elkerülése érdekében a közösségi OpenOffice.org-kiadást LibreOffice néven kezdték el gondozni, noha kérték az Oracle-től az eredeti márkanév átadását. A használati jogot azonban nem kapták meg, így hivatalossá vált a LibreOffice elnevezés. Azóta a csomagot – mely a 3.3-as verzióval indult és jelenleg a 3.6.1-es stabil kiadásnál jár – 540 közreműködő több mint 40 ezer hozzájárulással gazdagította. A terméket az első stabil kiadás megjelenése óta bő 20 millió alkalommal töltötték le, de további milliók telepítették CD-kről, DVD-kről – áll az alapítvány közleményében, mely arra is kitér, hogy a telepítések zöme, 90 százalékban Windowson, 10 százaléka OS X-en történt. (A Linux-felhasználók jellemzően a disztribúciókkal együtt kapják meg a csomagot.)

„Az elmúlt 24 hónapban elértük azt, amit sok ember lehetetlennek gondolt a projekt elindulásakor. Sok embert tudtunk magunk köré gyűjteni, akik egyetértettek azzal, hogy csak egy független alapítvány biztosíthatja az OpenOffice.org kódbázisának további fejlesztését. Az Ohloh szerint mindössze két év alatt a harmadik legnagyobb szabad szoftveres projekt lettünk a desktopalkalmazások kategóriájában a Firefox és a Chrome mögött, 325 aktív kódhozzájárulóval az elmúlt 12 hónapban.” – idézi Thorsten Behrenst, a SUSE fejlesztőjét és a TDF kuratóriumának elnökhelyettesét a születésnapi közlemény.

A szervezet egyben bejelentette, hogy a jövő héttől adománygyűjtő kampányt indít. Adakozni közösség tagjai által létrehozott adománygyűjtő oldalon lehet bankkártyás vagy PayPal-fizetéssel. A közlemény szerint az oldalt rendszeresen frissítik majd, hogy mutassa, mennyi pénz folyt be, és milyen célokat ért el a projekt a támogatásoknak köszönhetően.

Az alapítvány az asztali változat mellett dolgozik a LibreOffice tableteken és online működő kiadásain is: ezek jelenleg prototípusfázisban vannak, megjelenésük 2013 végére vagy 2014 elejére várható.

Azóta történt

Előzmények