Kína mindent visz a domének területén is

Az egyik legnagyobb hitelesítő szervezet, a VeriSign Inc. közzétette legújabb negyedévi jelentését, melyben szokásos módon a regisztrált domének számát és eloszlását mérték fel. A 2008 első negyedévét vizsgáló jelentés legérdekesebb eredménye, hogy a kínai domének (.cn) száma meghaladta az általános használatú (adatbázisok, alapkönyvtárak stb.) .net domének számát, bizonyítva ezzel is, hogy Kínában milyen rohamtempóban terjed az internet használata.

Az összes (jelenleg több mint 162 millió) regisztrált felső szintű domént tekintve a kereskedelmi jellegű .com az első, a .de (Németország) a második, a cn. a harmadik, ezt követi a .net, majd a .uk. (Nagy-Britannia), a hatodik pedig a .org. A jelentés szerint a kínai domének száma az előző negyedévhez képest 23 százalékkal nőtt, az előző év hasonló időszakához képest pedig megháromszorozódott – májusig 11,8 millió .cn, illetve 11,6 millió .net domént regisztráltak. (Az internethasználók száma 221 millió Kínában, s ez már meghaladja az Egyesült Államok felhasználóinak a számát.) Bár a .com népszerűségét nehéz lenne elérni (76,5 millió domén), de a németek hamarosan elveszítik második helyüket, ugyanis jelenleg 12,1 millió .de domén van bejegyezve.

Külön érdekesség még, hogy a jelentés Fókusz rovatában Indiával foglalkoznak, mivel itt is a kínaihoz hasonló robbanás várható. Indiában jelenleg 41 millió internethasználó van (ezzel a nyolcadik helyen állnak a világon), tehát a népesség mindössze négy százaléka netezik, ám a fejlődés dinamikus: 2008 elején összesen 1,2 millió indiai domén (.in) létezik, s ez a szám duplája a két évvel ezelőttinek.

Top Level Domain

Azóta történt

Előzmények