Felszabadították a doméneket, szabad a vásár

Az internetes címeket felügyelő ICANN párizsi ülésén tegnap elfogadták azt a javaslatot, amely az internet történetének egyik legjelentősebb változása előtt nyitja meg az utat. Ha az előkészítő munka a terv szerint halad, 2009 második negyedévétől felszabadulnak az ún. általános felsőszintű domének (gTLD), amelyeket ráadásul nem csak latin betűs változatban lehet majd lefoglalni.

Felsőszintű doménnek azokat a végződéseket nevezzük, amelyet az internetes címekben többnyire az utolsó pont után találhatunk. Ilyen például a .com, .org, .gov vagy .museum (bár ide tartoznak, külön kategóriát alkotnak az országkódok, mint a Magyarországnak járó .hu). Ezeknek a végződéseknek a száma ma korlátozott. 1985-ben mindössze hat gTLD létezett, és bár az ICANN – többnyire egy-egy érdekcsoport lobbijának engedve – hosszabb-rövidebb procedúrák után időről időre engedélyezte egy-egy újabb végződés felvételét, ma is csak 21 regisztrálható.

A mostani döntés felszabadítja a végződéseket, amelyek majdnem olyan szabadon választhatók lesznek, mint az ezek alá bejegyzett internetes címek. Ez évtizedek óta a legjelentősebb változást hozza az internet működésében – magyarázta még a javaslat elfogadása előtt a liberalizáció jelentőségét Paul Twomey, az ICANN vezetője a BBC-nek. „Ennek eltérő hatása lesz a világ különböző részein, de eljön annak a lehetősége, hogy csoportok, közösségek és vállalkozások megjelenítsék az identitásukat az interneten. Ahogy a 19. századi Egyesült Államokban, most mi is új területeket, földeket szabadítunk fel. Elképesztő mértékben tágítjuk ki az internet beparcellázható területét” – mondta.

Tavasztól szabad a vásár

A jelenlegi elképzelés szerint 2009 második negyedévében kezdődik majd az első regisztrációs ciklus, melynek során le lehet adni az új végződések iránti kérelmeket. Elméletben bármely betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, de mivel a regisztrációs díj jó néhány tízezer dollár körül alakul majd, elsősorban szervezetek és nem magányszemélyek rohamára számítanak. Például jó néhány város – többek között New York és Berlin – lobbizott már évek óta saját doménért, most előttük is megnyílik a lehetőség. Az egyes kérelmeket egyedileg bírálják majd el; az azonos betűkombinációt igénylőknek és a védjegytulajdonosoknak pedig biztosítanak lehetőséget a vitarendezésre.

Peter Dengate Thrush, az ICANN elnöke elmondta azt is, hogy az új doménnévrendszer más tekintetben is bővül: elérhetővé válnak a nem latin betűs végződések is. „Ez rendkívüli jelentőségű lesz az internet jövője szempontjából Ázsiában, a Közel-Keleten, Kelet-Európában és Oroszországban” – mondta. A mai rendszerben csak a latin ábécé betűi használhatók.

Azóta történt

  • Késik a webcímek forradalma

    Eredetileg a második negyedévben indult volna a szabadon választható végződések regisztrációja, de a bevezetés elhúzódik. Talán még az idén sikerül a start.

  • 180 millió felett a doménnevek száma

    Egy év alatt 12 százalékkal bővült a regisztrált domének állománya, a legnépszerűbb változatlanul a .com.

  • A cégek többségének lövése sincs a jövő évi doménváltozásokról

    A 2010-ben életbe lépő új szabályozás értelmében egyedi doménvégződéseket használhatnak a vállalatok – csak éppen nem tudnak erről.

  • 1998. szeptember 18.

    Megalakul a doménnevek kezeléséért felelős nonprofit nemzetközi szövetség, az amerikai székhelyű ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). E testület menedzseli az internetcímek kiosztását és karbantartását, végzi a címrendszer felülvizsgálatát.

Előzmények

  • Kína mindent visz a domének területén is

    2008 első negyedévében már több volt a .cn, mint a .net., s ezzel az eredménnyel Kína a .com és a .de után a harmadik helyen áll.

  • Az oroszoknak orosz domén kell

    Medvegyev elnök azt mondta, mindent meg kell tenni a cirill betűs internetes címek bevezetéséért. Szerencséjére a felelősök már régóta dolgoznak ezen.

  • Telekom 4: kis magyar zsibvásár

    Doménkergetők esete a PR-céggel, Pesticsoport a budai oldalon.