Szoftver tiltja le a mobilozást vezetés közben

Az elmúlt hetekben meglehetős sajtóvisszhangot kapott egy olyan kezdeményezés, mely kiválóan illeszkedik abba a kampányba, amely a vezetés közbeni mobiltelefonálás ellen zajlik az Egyesült Államokban.

Az Aegis Mobility nevű kanadai cég fejlesztett ki egy olyan megoldást, mely szoftveres módon akadályozza meg a telefon használatát vezetés közben, s ennek reklámozásában részt vesz Dave Teater is, aki úgy veszítette el 2004-ben 12 éves kisfiát egy közlekedési balesetben, hogy a felesége vezette autóba belerohant egy másik kocsi, melynek a vezetője azért nem vette észre a lámpa piros jelzését, mert lekötötte a telefonbeszélgetés, amelyet épp folytatott.

Teater ezek után felszámolta vállalkozását, s életét a vezetés közbeni telefonálás ellen folytatott küzdelemnek szentelte, majd csatlakozott az Aegis Mobilityhoz, s most e cég alelnökeként végzi a DriveAssist nevű termék népszerűsítését is.

A DriveAssist egy mobil eszközre telepíthető szoftver, mely ha érzékeli a GPS segítségével, hogy használója elindult autójával, akkor jelet küld a szolgáltatónak, s attól kezdve a segélyhíváson kívül nem lehet hívást indítani a telefonról, a bejövő hívásokat pedig a hangposta fogadja, amely közli a hívóval, hogy a hívott személy éppen autót vezet. Azokra az ellenvetésekre, melyek a két kezet szabadon hagyó megoldásokra hivatkoznak (kihangosítás, fülhallgató) a fejlesztők azt felelik, hogy a kutatások szerint a baleseteket elsősorban nem a kéz elfoglaltsága okozza, hanem a figyelem elterelődése a vezetésről.

A DriveAssist a jövő év elején kerül piacra, 10 és 20 dollár közötti havi díjat kérnek majd érte családonként, s az Egyesült Államokban komoly kampány folyik mellette. A szoftver működése webes felületről ellenőrizhető, így a szülők figyelmeztetést kapnak, ha csemetéjük kikapcsolná a programot, ugyanis lehetőség van arra is, hogy ha utasként tartózkodik a program használója az autóban, akkor kiiktathatja a védelmet (a szülők az előfizetés során ezt a kikapcsolási lehetőséget meg is szüntethetik). A megoldás iránt cégek, vállalkozások is érdeklődnek.

Azóta történt

Előzmények