DRM-mentes zenéket árul az Amazon

Az Amazon.com tegnap elindította internetes zeneboltját, amellyel a piacon meghatározó részesedéssel rendelkező iTunes sikerét reméli megismételni vagy – ha lehet – felülmúlni. Ellentétben az Apple-lel, a világ legnagyobb online kiskereskedelmi lánca a katalógusban található összes dalt másolásvédelem nélkül kínálja, és ezért a szabadságért nem számít fel pluszt. A kínálatot azonban korlátozza, hogy DRM-mentes terjesztéstől a nagy lemezkiadók egy része még mindig ódzkodik: az Amazonnak egyelőre – a több ezer független kiadó mellett – a Universal Music Group és az EMI egyes előadóit sikerült felvennie a repertoárjába. Az amerikai vásárlók így is 2,3 millió szám közül válogathatnak, melyek darabját 89 vagy 99 centért vásárolhatják meg, míg a teljes albumok ára 5,99 és 9,99 dollár között mozog.

A dalokat 256 kbps minőségben, MP3 formátumban lehet letölteni az oldalról. A DRM-mentesség pedig azt jelenti, hogy a vásárlóknak nem kell semmiféle korlátozással számolnia: a számokat több számítógépre vagy hordozható lejátszóra is átmásolhatják, és annyiszor írhatják CD-re, ahányszor csak akarják. A kalózkodás ellen digitális vízjeleket helyeznek el a számokban, ezek alapján beazonosítható a kiadó és a bolt is. A vállalat ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy a vásárlóról vagy az egyedi vásárlásról semmiféle részletet nem tartalmaz a fájl.

„Összességében a legtöbb vásárló nem akar mást, mint egy jól használható és törvényes módszert a zenék megvásárlására. A kiadók többsége hisz abban, hogy növelni tudja a forgalmát, ha megadja az embereknek, amit akarnak” – mondta az AP-nek Bill Carr, az Amazon digitális zenéért felelős alelnöke. A vezető szerint óriási előny, hogy meglévő, 69 milliós felhasználói bázisukra tudnak építeni.

Az Amazon MP3 egyelőre tesztüzemben működik, a visszajelzések alapján még fejleszteni fogják. Vásárolni jelenleg kizárólag az Egyesült Államokból lehet, és arról nem nyilatkozott a cég, hogy tervezik-e – és ha igen, mikor – a nemzetközi terjeszkedést.

Azóta történt

Előzmények