Linuxra állítják át az amerikai csodarepülőket

Sokan hiszik azt, hogy a globálisan nagy hatású, hatalmas költségvetésű szervezetek, mint például az Amerikai Egyesült Államok hadserege (vagy éppen űrkutatási központja) saját technológiai megoldásokat alkalmaz minden esetben. Nos, ez nem így van, alrendszerek működtetésére – szigorúan szabályozott körülmények közepette – ezek a szervezetek is gyakran használnak fel kereskedelmi megoldásokat: így például az amerikai haditengerészet is rengeteg helyen alkalmaz – speciális szerződések megkötése után – például Microsoft-termékeket.

A Microsoft esetében az USA egyik ipari büszkeségéről van szó, így valójában nem meglepő, ha ők hadi beszállítók is. Ám az már némileg elgondolkodtató, hogy a haditengerészet nemrég úgy döntött: egyes rendszereiket Windowsról a nyílt forrású Linux egy változatára migrálják. A The Register által idézett szerződés szerint a haditengerészet egyik marylandi támaszpontján, ahol már korábban is több mint ötmillió dollárt költöttek az átállásra, a Raytheon beszállító közel 28 millió dolláros megbízást kapott speciális feladatott ellátó pilóta nélküli gépek (drone-ok: fleet of vertical take-off and landing – VTOL) irányító szoftverének szállítására és telepítésére. Ezek a kis hatótávolságú gépek elsősorban felderítő feladatokat látnak el a karibi térségben (főként a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben), de az alapgépek alkalmasak arra is, hogy kisebb, bevethető rakétákat is szereljenek rájuk.

A hír igazi érdekessége valójában egy feltételezés, mégpedig az, hogy az Egyesült Államok hadserege talán azért indította el rendszereinek a közelmúltban tapasztalható fokozatos Linux-migrációját, mivel a vezetés megrémült attól a tavalyi incidenstől, amikor a Windows-alapú rendszereket (nevezetesen a titkos és különleges célú bevetéseket végrehajtó drone-okét) egy komoly gondokat okozó vírustámadás érte, mely bár nem befolyásolta a közvetlen irányítást, mégis sok fejfájást okozott a mérnököknek.

A The Register felhívja arra is a figyelmet, hogy a védelmi minisztérium pontos rendelkezéseket adott ki a nyílt forrású szoftverek licenckezelésével kapcsolatban.

Azóta történt