Egy újabb ''gondolatolvasó'' szoftver

A Google Sidebar elsőszámú riválisa lehet a chicagói Intellext cég most bejelentett új asztali keresője, amely Sherlock Holmes hű társa után a Watson nevet kapta a keresztségben. A szoftver feladata, hogy kielemezze a szöveget, amelyet a felhasználó a képernyőn olvas – legyen az egy böngészőablakban, Word-dokumentumban vagy egy megnyitott emailben – és valós időben hozzá kapcsolódó tartalmakat jelenítsen meg a képernyő oldalsó sávjában. Mindezt úgy – figyelem, most jön az a kitétel, amitől a google-ös szakik nagyot nyelnek –, hogy közben nem gyűjtöget, tárol vagy küld információt a felhasználó számítógépéről, illetve netezési szokásairól.

A Watson 2.0 – meglepő, de tényleg létezett Watson 1.0 – semmilyen felhasználói adatot nem küld az üzemeltető szerverei felé. Összehasonlításképp, ha a Google Sidebartól tartalomfüggő híreket és egyéb személyre szabott információkat szeretnénk kapni, bele kell egyeznünk, hogy a program adatokat továbbít a megnyitott dokumentumok és felkeresett weboldalak jellemzőivel.

Sherlock jobbkeze ezzel szemben egy új mesterségesintelligencia-technológiát alkalmaz, amelyet a Northwestern Egyetemen fejlesztettek ki. Ennek segítségével elemzi a képernyőn megjelenő szövegeket, azokat összehasonlítja a nagy számú nyilvános forrással, és a talált egyezéseket relevancia szerint rendezi sorba. A felhasználó saját maga módosíthatja, hogy a program milyen forrásokat vegyen alapul, és természetesen bővítheti is a listát. A Watson 2.0 nem szolgáltat annyiféle információt, mint a Google Sidebar – amely fotókat, időjárás-jelentést és vágólap-kezelést is ajánl –, de a tartalomfüggő keresési találatok tekintetében semmivel nem marad el a gigászi versenytárstól.

Előzmények