Elkészült az Ubuntu 10.10

A disztribúció fejlesztését koordináló Canonical a héten bejelentette, hogy vasárnaptól lesz letölthető a népszerű Ubuntu Linux új kiadása, a Maverick Meerkat kódnevet viselő 10.10. A csomag második frissítése tehát az idén nem október vége felé válik elérhetővé, ahogy a korábbi években általában történt, hanem korábban. Az időzítésnek oka van: a kiadás választott időpontja tisztelgés Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című munkája előtt, a dátum ugyanis bináris számsorként olvasva a „végső kérdésre” adott választ adja ki (101010 = 42).

Az 10.10 kétségtelenül legszembetűnőbb újdonsága a netbookhoz igazított – és egyébként a multi-touch érintésvezérlést is támogató – Unity felhasználói felület, amelyen a parancsikonok egy szalagon összegyűjtve érhetők el a képernyő bal oldalán, ahogy az látható a beágyazott videóban. (A felületről korábban részletesen írt a Mogorva mormota blog.)

A fejlesztők tekertek a tavaly bemutatott Ubuntu One cloudszolgáltatáson, amely lehetővé teszi a fájlok tárolását, gépek közötti szinkronizálását és megosztását. Az új változat kompatibilis más operációs rendszerekkel is (többek között a Google Androiddal, az Apple iOS-szel és a Microsoft Windowszal), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezekre is készültek kliensek. Ezeket használva (az Ubuntu One Mobile nem ingyenes!) például mobiltelefonokra közvetlenül lehet tartalmakat streamelni a felhőből, és annak segítségével lehet a készülékeket szinkronizálni is. A szolgáltatáshoz ingyen 2 GB online tárhely jár, de havi díj fejében jóval nagyobb hely is igényelhető.

Az ismert alkalmazásboltokra kezd hajazni az új kiadásban található Ubuntu Software Center (Szoftverközpont), amelyben mostantól a megszokott ingyenes letöltések mellett lehetőség van appok vásárlására is. A Canonical nem titkolt célja ezzel a fejlesztéssel, hogy a platformot érdekessé tegye a kereskedelmi szoftvereket fejlesztő cégek és magánemberek számára is.

Az Ubuntu 10.10 asztali, netbook- és szerverkiadásban egyaránt megjelenik, és vasárnaptól lesz letölthető a disztribúció weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények

  • Figyelni fognak ránk a számítógépek

    Jön a kontextusérzékeny vezérlés. Sőt az Intel szerint a jövőben a számítógépek nemcsak a felhasználó mozdulatait, de a szokásait, preferenciáit is figyelembe veszik majd.

  • Nem készül táblagépes kiadás az Ubuntuból

    A Canonical alapítója cáfolta, hogy a cég dolgozna ilyen verzió fejlesztésén. Inkább a netbookokra és egy „lájt” rendszerre koncentrálnak.

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

  • Teljesen megújul az Ubuntu

    A legnépszerűbb Linux-disztribúció új arculatot kapott. A brand átalakítása tudatosabb piacszerzési tervekre utal.