Élő reklámokkal színesítik a videojátékokat

A rövidesen megjelenő Need for Speed: Carbon című autós játékban időről időre lecserélt, valós óriásplakátok állnak majd a virtuális utak mentén – köszönhetően a szoftvert kiadó Electronic Arts (EA) és a Microsoft által nemrég felvásárolt Massive Incorporated közötti megállapodásnak. Az utóbbi cég kifejezetten arra szakosodott, hogy összehozza a játékfejlesztőket és a hirdetőket, és reklámokat helyezzen el a videojátékokban. Elemzői prognózisok szerint ez a ma még gyerekcipőben járó piac nagy jövő előtt áll, értéke 2010-re meghaladhatja az 1 milliárd dollárt. A felfutás záloga az, hogy a hirdetők felismerték: a számukra kiemelten fontos 18 és 34 év közötti korosztályban a számítógépes játék ma már nem ritkán kedveltebb, mint a televízió.

Reklámok persze eddig is voltak jó néhány játékban, a mostani üzlet újdonsága az, hogy a korábbi statikus – a szoftverekben a fejlesztés során elhelyezett, nem változó – hirdetések helyett a rendkívül népszerű Need for Speed sorozat újabb epizódjában a hirdetőtáblákon megjelenő plakátok időről időről megújulnak: míg egyik nap egy rövidesen bemutatásra kerülő filmet ajánlanak, a következőn már egy új üdítőitalt. A megoldás persze csak internetre kötött számítógépen vagy játékkonzolon működik, de jobban kiszolgálja a hirdetőket, akik akár országonként vagy még kisebb régiónként is kínálhatnak majd így testreszabott reklámokat.

A fejlesztők elsősorban azért örülnek a dinamikus hirdetéseknek, mert így hosszabb távon remélhetnek reklámbevételt – márpedig számukra minden fillér fontos a ma már csillagászati magasságokba felkúszó fejlesztési költségek visszahozására. A gamerek egy része szerint pedig a friss reklámokkal valósághűbbé válnak a sport- és autós játékok.

Többek között a Coca-Cola, a Honda és a Deutsche Telekom is ott van a videojátékos hirdetésekben fantáziát látó nagyvállalatok között. „A játékosok idősebbek, gazdagabbak és több pénzt költenek, mint gondolnánk” – foglalta össze a Reutersnek egy felmérésük eredményét Scott McCarthy, a Ziff Davis Media Game Group elnöke.

A világ legnagyobb videojáték-kiadójaként számon tartott Electronic Arts a Need for Speed: Carbon mellett négy másik játékban – köztük a Battlefield 2142 futurisztikus háborús játékban – is alkalmazni fogja a dinamikus reklámokat, a szolgáltató ezek esetében azonban egy másik cég, az IGA Worldwide lesz. Az EA online kereskedelemért felelős alelnöke, Chip Lange elmondta, hogy egyelőre nem akarják elkötelezni magukat egyetlen megoldás, egyetlen partner mellett sem, inkább a piac összes szereplőjével megvizsgálják majd további együttműködések lehetőségeit.

Azóta történt

Előzmények

  • Apokaliptikus játék vér nélkül

    Karácsonyra kerül a boltokba az a keresztény szellemiségű játék, melyet az erőszakos videojátékok versenytársának szánnak.

  • Hódítanak a játékok az oktatásban

    Már nem csak a történelem-, de a tornaórákon is használnak számítógépes játékokat az oktatás színesítésére.

  • Kommunisták az orkok ellen

    Habár a megjelenés ideje még nem ismert, nemsokára színre lép a Kínai Kommunista Párt által támogatott online játék.