Első körben felmentették az MP3-diszkont volt vezetőjét


Nyugati nyomásra nemrég állíttatták le az orosz hatóságok a filléres zeneboltot, az allofmp3.com-ot, s az első ítélet már meg is született az ügyben: egy moszkvai bíróság felmentette az oldal korábbi tulajdonosát, Gyenyisz Kvaszovot – aki 2003-tól 2005-ig vezette a vállalkozást – az illegális zenekereskedelem vádja alól – jelentette az Interfax hírügynökség.

A zenéket a nyugati árak töredékéért árusító weboldal már régóta szálka volt a nagy zenei vállalatok szemében, s az Egyesült Államok – többek között – az oldal bezárásától tette függővé Oroszország WTO-tagságát. Az oldalt működtető orosz gazdasági társaság azonban ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, mely szerint ők – legalábbis az orosz – törvényeknek megfelelően végzik tevékenységüket.

A bíróság Kvaszov felmentő ítéletében most megállapította, sőt, el is ítélte azt, hogy a rendőrség nyomozói a bizonyítékok összegyűjtése során „rendkívül gondatlan módon jártak el”, s így a megismert tények nem elegendőek annak bizonyítására, hogy Kvaszov megszegte a törvényeket. Jekatyerina Sarapova bírónő szerint ebben a szokatlan ügyben a nyomozók nem végeztek kielégítő munkát.

Az orosz kalózkodás elleni szervezet képviselője, Konsztantyin Zemcsenkov az ítéletet roppant káros precedensnek nevezte, mely megfélemlíti a legális zeneipart, s úgy véli, ha az ilyen nyilvánvaló kalózkodást nem bünteti az orosz jogi rendszer, akkor a rendszert meg kell változtatni. Igor Pozsitkov, egy nagy orosz kiadói szövetség igazgatója is csalódásának adott hangot, s attól tart, hogy az allofmp3.com ügyében folyó többi eljárásra is káros hatása lesz a felmentésnek, ezért mindenképpen fellebbezni fognak a határozat ellen.

A vádlott védője viszont védence ártatlanságát hangoztatja továbbra is, s úgy véli, a médiában és a bíróságon zajló hajtóvadászat Kvaszov és az allofmp3.com ellen egyszerűen a nyugati zeneipar és orosz leányvállalataik lobbizása következtében zajlik.

Azóta történt

Előzmények