Elton John lekapcsolná az internetet

A nyári híréhségben az alábbi kis színest a világon szinte minden nagy lap átvette, ám minden blődsége ellenére egy jellemző magatartásforma pontos képét adja. Történt ugyanis, hogy Sir Elton John kemény kijelentéssel vonta magára tegnapelőtt a nemzetközi sajtó figyelmét, amikor a The Sun nevű angol pletykalapnak nyilatkozva kifejtette, hogy mennyire gyűlöli az internetet, mert az tönkreteszi a zenét és az emberi kapcsolatokat.

Véleménye szerint a net miatt az emberek nem mozdulnak ki otthonról, s a zenészek sem találkoznak egymással, hogy új dolgokat hozzanak létre, folyamatosan romlik a tömegesen kiadott zenék minősége. A hatvanéves Sir Elton úgy véli, a világot és a zenehallgatási szokásokat blogoló emberek, a csak letöltögető, de nem cselekvő, a személyesen nem kommunikáló netezők nem tudják megváltoztatni. A dúsgazdag zenész „bezáratná” öt évre az internetet, hogy meglássuk, milyen hatással lenne ez az akkoriban születő új zene minőségére.

Az erősen botrányosra hangolt megszólalás valószínűleg egyszerű reklámfogás (talán afeletti keserűsége szülte, hogy legutóbbi albumából alig százezer fogyott el) – annak ellenére, hogy a zenész egyfajta „luddita géprombolóként” tekint saját magára, mint mondja, sosem volt mobilja vagy iPodja –, hiszen Elton John munkájában egyáltalán nem tartózkodik a világháló használatától: New York-i koncertjét élőben lehetett a weben követni, vállalkozása letölthető Elton-csengőhangokat kínál, zenéi megtalálhatóak az Apple iTunes online boltjában. És természetesen van saját honlapja is, amely – többek között – arra szolgál, hogy jegyet vásárolhassunk a koncertjeire…

S bár Sir Elton márciusra az internet elleni tiltakozásul utcára vonulást ígér, vélhetően nehéz dolga lesz az aláírásgyűjtéssel.

Előzmények